8 Mayıs 2023 Pazartesi

CENNET MEYVELERİNDEN: KİRAZ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا نَزَعَ ثَمَرَةً مِنَ الْجَنَّةِ عَادَتْ مَكَانَهَا أُخْرَى. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق بر قل ، جنتده بر ميوه قوبارديغى زمان همن اونون يرنده ينسى جقار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allah yolunda mücâhede eden (nefsinin arzusuna uymayıp Allâh’ın emirlerine uyarak dînî vazifelerini yapmaya çalışan) kimseye Cennet vacip olur.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:  18  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

CENNET MEYVELERİNDEN: KİRAZ

 

Vâkıa Sûresi’nde, Cennet ehlinin kavuşacağı nimetlerden bahsolunurken 28. ve 29. âyet-i kerîmelerde buyurulmuştur ki -meâlen-: “O (amel defterleri sağ taraflarından verilenler, Cennetlerde) dikensiz sidir ağaçları ve meyveleri kat kat olmuş muz ağaçları altındadırlar…”

Bu âyet-i celîledeki sidirden murat, bazı âlimlere göre kiraz ağacıdır. Yani Cennet ehli, bu ağaçların da meyvelerinden ve gölgelerinden istifade edecekler. Bu ağaçlar ve meyveler, lezzetleri itibarıyla dünyadaki benzerlerinin çok üstündedirler.

Arabistan kirazı, dikenli bir ağaç olduğu için âyet-i celîlede Cennet kirazının dikensiz olduğu beyan buyurulmuştur.

İmâm Beyhakî (rah.) rivâyet etmiştir ki: Bir gün bir a‘râbî geldi, ‘Yâ Resûlallah! Allâhü Teâlâ Kur’ân-ı Kerîm’de ezâ verici (dikenli) bir ağacı zikrediyor. Hâlbuki ben, Cennet’te sahibine ezâ verecek bir ağaç bulunacağını zannetmiyorum.’ dedi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), ‘Nedir o?’ diye suâl buyurdular. A‘râbî de ‘Kiraz. Çünkü onun dikeni vardır.’ dedi. Resûlullah (s.a.v.), ‘Allâhü Teâlâ, dikensiz kiraz ağaçları, buyurmuyor mu? Allah, onun dikenini gidermiştir de her dikenin yerine bir meyve çıkarmıştır. Onun meyvelerinden her biri yetmiş iki ayrı lezzette ve renkte olur, bir rengi diğerine benzemez.’ buyurdular.”

Kirazın birçok faydası vardır; kanı inceltir ve temizler. Hazmı kolaydır. Midedeki yara ve iltihapları temizler. Kanı incelttiğinden tıkalı damarları, karaciğeri ve tıkalı safrayı açar. Romatizmaya sebep olan sarı suyu giderir.

Kiraz sapları kaynatılıp suyu içilmeye devam edilirse böbrek ve mesane yollarını kumlardan ve iltihaplardan temizler.

Kiraz ağacının kabuğu kabız yapıcı ve ateş düşürücü, çiçekleri göğsü yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak halk arasında kullanılmaktadır.

Meyvesi taze olarak yenildiği gibi hoşafı, reçel ve konservesi yapılır. Taze meyvesi çok yenilirse ishal yapar.

Hicrî:      18Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder