7 Mayıs 2023 Pazar

TEFEKKÜRÜN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلتَّفَكُّرُ فِي عَظَمَةِ اللهِ وَجَنَّتِهِ وَنَارِهِ سَاعَةً خَيْرٌ مِنْ قِيَامِ لَيْلَةٍ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى نيك عظمتنى، جنت و جهنمينى بر آنلق تفكر ، بر كجي عبادتله كجرمكدن دها خيرليدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Allâhü Teâlâ’nın azametini, Cennet ve Cehennem’ini bir anlık tefekkür, bir geceyi ibadetle geçirmekten daha hayırlıdır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  17  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

TEFEKKÜRÜN FAZİLETİ

 

Tefekkür, her şeye ibret gözü ile bakmaktır ki müminlerin en faziletli amellerindendir. Dünyadan uzaklaşmaya vesile olur, âhirete karşı şevki artırır, kalpleri yumuşatır ve Cenâb-ı Hak’tan korkmayı icap ettirir. İnsan, geçmiş ümmetlerin hâline, imar edilip yıkılmış memleketlere ibret gözüyle bakmalı ve düşünmelidir. Nitekim Cenâb-ı Hak, kulağı ve gözü, hayırlı nasihatleri dinlemek ve kâinata ibret gözü ile bakmak için yaratmıştır. Kim kulağını ve gözünü bu iki husûsta kullanırsa onların şükrünü edâ etmiş olur.

Kalpteki iman nurunu ziyadeleştiren tefekkür, beş şeyde olur:

1- Dünyanın süratle değişmesini, faniliğini ve dünya ehlinin asırdan asıra, nesilden nesile göçüp gitmesini tefekkür. Bu tefekkür, dünyaya karşı zühde, dünyanın aldatıcı süslerinden yüz çevirmeye ve bâkî olan âhiret hayatına hazırlanmaya vesile olur.

2- Bâkî olan âhiret yurdunu ve oradaki dâimî olan nimetleri veya Cehennem azâbını tefekkür. Bu tefekkür, âhiret hayatı için amel etmeye gayret etmek içindir.

3- Allâhü Teâlâ’nın, kullarına ihsan etmiş olduğu nimetleri tefekkür. Bu nimetler, ya bedenin afiyette ve rızkın helâlinden olması gibi sayısız zâhirî nimetlerdir ya da İslâm ve iman, ilim ve dinde istikamet gibi bâtınî (mânevî) nimetlerdir. Husûsiyle de Allâhü Teâlâ’nın, bir kulunu, kâmil bir mürşid ile nasiplendirivermesi pek büyük bir bâtınî nimettir. Bu nimet de şükrü icap ettirir. Şükredildikçe de nimette ziyâdeliğe vesile olur.

4- Kendi noksanlıklarını ve işlediği günahlarını tefekkür. Umulur ki bu tefekkür, o noksanlık ve günahlardan tevbe etmeye ve başkalarının ayıpları ile meşgul olmamaya vesile olur.

5- Cenâb-ı Hakk’ın yaratmış olduğu sayısız varlıkları tefekkür. İnsan, bu tefekkür ile Rabbimizin yüceliğini, kudretinin büyüklüğünü, ilim ve hikmetinin ne kadar şumüllü olduğunu anlamış olur.

Hicrî:      17Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder