25 Mayıs 2023 Perşembe

İMÂM-I RABBÂNÎ HAZRETLERİNİN BİR GÜNÜ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... اَلَّذِينَ اٰمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللهِ اَلَا بِذِكْرِ اللهِ -تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ. (سورة الرعد، ۲۸)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  ( اونلر ) ، او ظتلر دركى إيمان أتمشلردر . و اونلريك قلبلرى اللهى ذكرله مطمئن اولور . خبرينز اولسون كى ، قلبلر ، آنجق اللهى ذكرله مطمئن اولور . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen (Onlar), o zâtlardır ki iman etmişlerdir. Ve onların kalpleri Allâh’ı zikirle mutmain olur. Haberiniz olsun ki, kalpler, ancak Allâh’ı zikirle mutmain olur.”

(Ra‘d Sûresi, âyet 28)

Hicrî:  05  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

İMÂM-I RABBÂNÎ HAZRETLERİNİN BİR GÜNÜ

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, çoğu zaman gecenin yarısından sonra, bazen de gecenin üçte ikisi geçtikten sonra kalkar, abdest alırdı. Abdest alırken kıbleye yönelmek, misvak kullanmak gibi sünnetlere son derece riâyet ederdi. Abdestten sonra teheccüd namazına başlar; tam bir huşû içinde, manen derli toplu olarak ve Yâsîn Sûresi’ni okuyarak kılardı. Teheccüd namazından sonra murâkabeye oturur, sonra da sabah namazı vaktine kadar az bir müddet uyurdu.

Sabah namazını talebeleriyle birlikte mescitte kılar, işrak vaktine kadar mescitte, talebeleriyle birlikte murâkabeye oturur ve sonra uzun sûreler okuyarak işrâk namazı kılardı. Sonrasında ise o vakitte okunması icap eden tesbîhler ve dualar ile meşgul olurdu. Sonra evine gider, hanımının ve çocuklarının hâllerini sorar, eve lâzım olan ve yapılması icap eden işleri hâllederdi. Sonra odasına çekilir ve Kur’ân-ı Kerîm okurdu. Bundan sonra talebelerini çağırır onların hâllerini sorar, yüksek manevî mertebede olan evlatlarını çağırarak onlara sohbet ederdi. Bazen talebelerinin her birine, hâline ve gücüne göre vazifeler verirdi.

Duhâ namazını kendi odasında kılardı. Sonra talebeleri ile yemek yer ve sonunda yemek duası yaparlardı.

Çoğu zaman oruç tutardı. Oruçlu olmağı günlerde de az yemek yerdi.

Öğle vaktinde, sünnet olduğu için bir müddet kaylûle yapar sonra kalkıp abdest alır ve öğle namazını kılardı. Şöyle buyurmuşlardır: “Peygamber Efendimiz (s.a.v.), vefat edinceye kadar öğle namazının sünnetini terk etmemiştir.” Öğle namazı bittikten sonra hâfızlardan Kur’ân-ı Kerîm dinlerdi.

İkindi namazını kıldıktan sonra akşama kadar talebeleriyle beraber murâkabe halkasında otururdu. Sabah ve ikindi halkalarında talebelerinin hâllerine teveccüh ederdi.

Akşam namazını ilk vaktinde kılar, akabinde altı rekât evvâbîn namazını kılmayı ihmal etmezdi. Yatsı namazını kıldıktan sonra istirahate geçerdi.

Hicrî:     05 Zilkâde  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder