قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَرَّ رَجُلٌ بِغُصْنِ شَجَرَةٍ عَلَى ظَهْرِ طَرِيقٍ فَقَالَ وَاللهِ لَأُنَحِّيَنَّ هٰذَا عَنِ الْمُسْلِمِينَ لَا يُؤْذِيهِمْ فَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ. (م)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( مسلمان ) بر كمسه ، يولون اورطاسنده بر آغاج دالنه راستلادى و ’ والله شو دالى مسلمانلره ضرار ورمسين ديه ألبتده قالديراجاغم ‘ ده دى ده بوندان دولاي او كمسه جنته قونولدى . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: (Müslüman) bir kimse, yolun ortasında bir ağaç dalına rastladı ve ‘Vallâhi şu dalı Müslümanlara zarar vermesin diye elbette kaldıracağım’ dedi de bundan dolayı o kimse Cennet’e konuldu.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 21 Şevval 1444 Fazilet Takvim
ÂHİRET SAADETİ İÇİN BEŞ ŞEY
Ebulleys es-Semerkandî (rah.) Hazretlerinden şöyle rivâyet olundu, “Cennet’e girmek isteyen kimse şu beş şeye devam etmelidir:
1- Bütün günahlardan uzak durmaya çalışmak. Çünkü Allâhü Teâlâ, Nâziât Sûresi’nin 40 ve 41. âyet-i kerîmelerinde -meâlen-: ‘Kim de Rabb’inin makamından korkmuş ve nefsini hevâdan menetmişse, muhakkak Cennet, onun varacağı yerdir.’ buyurmuştur.
2- Dünya malından kâfî miktara kanaat etmek. Çünkü bir hadîs-i şerîfte, ‘Cennet nimetlerine ancak dünya nimetlerini terk etmek ile nâil olunur.’ buyurulmuştur.
3- Hayırlı amelleri çok işlemek için hırslı olmaya çalışmak. Bütün amelleri, âdâb ve erkânıyla noksansız işlemeye gayret etmek. Umulur ki o amellerden birisi sebebiyle mağfiret olunur da Cennet’e kavuşur. Nitekim Allâhü Teâlâ, Zuhruf Sûresi’nin 72. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: ‘Ve işte yaptığınız ameller sebebiyle vâris kılındığınız Cennet budur.’ buyurmuştur. Hayra nâil olan kimseler, buna ancak ibadete ziyade gayret ederek nâil olmuşlardır.
4- Sâlihleri ve hayır ehli kimseleri sevmek, onların meclislerinde bulunmak. Çünkü onlar mağfiret olundukları zaman, dostlarına ve din kardeşlerine (Allâhü Teâlâ’nın izni ile) şefaat ederler. Nitekim Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, ‘(Din) kardeşlerinizi çoğaltınız. Çünkü kıyamet günü her bir kardeşinizin şefaat (etme) salâhiyeti olacaktır.’ buyurmuşlardır.
5- Duayı çoğaltmak ve Allâhü Teâlâ’dan dâima âkıbetinin hayırlı olmasını ve Cennet nimetleri ile rızıklandırılmayı talep etmek.”
KITA:
Vücûd âriyettir, hayat emanettir
İbâda, da‘vi-i mülk iddiâ-yı şirkettir
Kulun vazîfesi teslimdir, itâattir.
Bana, kulum, dediği lütuftur, inâyettir. (Nâbî)
Âriyet: emânet; İbâd: kullar; da‘vi-i mülk: mülk sahibi olduğunu iddia; iddiâ-yı şirket: Cenâb-ı Hakk’ın mülkünde ortaklık iddiâ etmek.
Hicrî: 21Şevval 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder