24 Mayıs 2023 Çarşamba

HACCIN ŞARTLARI VE KISIMLARI


إِنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ أَفْضَلِ الْأَعْمَالِ فَقَالَ : إِيمَانٌ بِاللهِ وَجِهَادٌ فِي سَبِيلِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَحَجٌّ مَبْرُورٌ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) ، عمللريك أك فضيلتليسندن سؤآل اولندى ده :  الله تعالى ، يا إيمان أتمك ، الله عز و جل يولنده جهاد أتمك و قبول اولنمش حجدر , " بيوردولر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e, amellerin en faziletlisinden suâl olundu da:  Allâhü Teâlâ’ya iman etmek, Allah Azze ve Celle yolunda cihâd etmek ve kabul olunmuş hacdır.” buyurdular.

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  04  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

HACCIN ŞARTLARI VE KISIMLARI

 

Haccın farz olmasının şartları: Müslüman olmak. Haccın farz olduğunu bilmek. Bâliğ (ergin) olmak. Akıllı olmak. Hür olmak. Hacca gidip geleceği nakil vasıtası ve yol masrafları için parası olmak. Vakit (hac ayları). Hacca gidip dönünceye kadar, bakmakla mükellef olduğu kimselerin geçimlerini temin etmiş olmak.

Haccın farz olması için zekâtta olduğu gibi belli bir nisâb yoktur.

Haccın edâsının farz olmasının şartı: 1- Sıhhatli olmak, 2- Yol emniyetinin olması, 3- Hacca gitmeye (hapislik gibi) bir mâni olmaması, 4- Kadınların yanında kocası veya güvenilir bir mahreminin bulunması, 5- Kocası ölen veya boşanmış olan kadının iddetinin bitmiş olması.

Hac, hükmü itibarıyla üç kısımdır:

Farz Hac: Kendisinde haccın şartları bulunan kimselerin, ömürlerinde bir defa yapmaları icap eden hacdır.

Vacip Hac: Bir kimsenin nezrederek (adayarak) üzerine vacip kıldığı hacdır. Başlandıktan sonra bozulan nafile haccın kazâsı da vaciptir.

Nafile Hac: Farz ve vacip olan hac dışındaki hac, nafiledir. Henüz hac kendisine farz olmayan çocuğun veya kölenin yapacağı hac da nafiledir.

Farz, vacip yahut nafile hac, edâsı itibarıyla üç türlüdür:

Hacc-ı İfrâd: Hac mevsiminde umresiz olarak yapılan hacdır.

Hacc-ı Temettû: Aynı senenin hac aylarında umre ve haccı, ayrı ayrı ihramlarla (niyetlerle) edâ etmektir. Temettû haccına niyet eden kimse -umresini yapıp ihramdan çıktıktan sonra tekrar hac için ihrama girmeden önce- dilediği zaman bir Mekkeli gibi umre yapabilir. Hacc-ı temettû, hacc-ı ifrâddan daha faziletlidir.

Hacc-ı Kırân: Bir ihrâmla (niyetle) umre ve haccı beraber yapmaktır. Hacc-ı kırân, hacc-ı ifrâd ve hacc-ı temettûdan daha faziletlidir. Hacc-ı kırân ve hacc-ı temettû, âfâkî olanlar (Mîkât hâricinden Mekke’ye gelenler) içindir.

Hicrî:      04Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder