16 Mayıs 2023 Salı

SULTANIN MUVAFFAKİYETİNİN SEBEBİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَسْرَعَ الدُّعَاءِ إِجَابَةً دَعْوَةُ غَائِبٍ لِغَائِبٍ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق دعالريك أك جابق قبول اولونانى ، بر كمسنيك ، ديكر بر كمسنيك غيابنده يابديغى دعادر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Muhakkak duaların en çabuk kabul olunanı, bir kimsenin, diğer bir kimsenin gıyâbında yaptığı duadır.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  25  Şevval    1444  Fazilet Takvim

 

SULTANIN MUVAFFAKİYETİNİN SEBEBİ

 

Nureddin Mahmud Zengî (vefatı 1174), Selçukluların Dımaşk ve Halep atabeği olup Selçuklu Sultanı Rukneddin Mesûd’un damadıdır. Adaleti ve dindarlığıyla meşhur İslâm hükümdarlarındandır.

Harplerden dolayı masrafların çok olduğu bir yıl, vezirlerden bazıları Nureddin Zengî’ye gelerek:

Birçok beldedeki fakirlere, dervişlere, ilim talebelerine ve âlimlere tahsis ettiğiniz gelirler vardır. En azından şu sıkıntılı zamanda onları biraz azaltıp bu miktarı ordunun ihtiyaçlarına sarf etseniz.” dediler. Sultan bu söze gazaplanarak şu cevabı verdi:

Vallâhi ben, her giriştiğim işte muvaffakiyeti ancak onların hayır dualarından bilirim. Onlar, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, ‘Sizler ancak zayıflarınız sebebiyle rızıklandırılır, nusret ve zafere nâil oluyorsunuz.’ hadîs-i şerîfiyle kastettikleri kimselerdir.

Ben yatağımda uyurken; benim için hedefini aslâ ıskalamayan (dua) oklarıyla çarpışanlardan şu kadarcık iyiliği nasıl keserim! Bir de siz çıkmış onların haklarını; attığı ok hedefe ulaşıp ulaşmayacağı belli olmayanlara, vermemi istiyorsunuz! Hem o talebelere verdiğim, beytülmâldeki asıl haklarıdır. Bunu başkasına vermem aslâ uygun olamaz.”

Bunun üzerine vezirler, sultanın sözünü tasdik ederek sükût ettiler.

 

TURNALARIN GİTME ZAMANI

 

Turna kuşu, leyleğe benzer, uzun bacak ve boyunlu göçmen kuşlar sınıfındandır. Sivri gagaları, leyleğin gagasından daha küçüktür. Turnalar; kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç ederler. Eski zamanlarda çiftçiler, turnaların göçünün ardından yağmur geleceğini anlayıp tohum ekmeye başlarlardı.

Hicrî:      25Şevval  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder