9 Eylül 2022 Cuma

DANYAL ALEYHİSSELÂM’IN PEYGAMBERİMİZİ MÜJDELEMESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَلَا أَدُلُّكُمْ عَلَى مَا يُنْجِيكُمْ مِنْ عَدُوِّكُمْ وَيَدُرُّ لَكُمْ أَرْزَاقَكُمْ‏؟‏ تَدْعُونَ اللهَ فِي لَيْلِكُمْ وَنَهَارِكُمْ فَإِنَّ الدُّعَاءَ سِلَاحُ الْمُؤْمِنِ. (ع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دقت أديك ! دشماننزدان قورتاراجق ، رزقنزى بوللاشتراجق شئ سزه خبر وره يممى ؟ كجه وكوندز دائما اللهه دعا أدينز . جونكى دعا ، مؤمنيك سلاحى در . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Dikkat edin! Düşmanınızdan kurtaracak, rızkınızı bollaştıracak şeyi size haber vereyim mi? Gece ve gündüz dâimâ Allâh’a dua ediniz. Çünkü dua, müminin silahıdır.”

(Müsned-i Ebû Ya‘lâ)

Hicrî:  13   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

DANYAL ALEYHİSSELÂM’IN PEYGAMBERİMİZİ MÜJDELEMESİ

 

Danyal aleyhisselâm, Süleyman (a.s)’ın soyundandır. Cenâb-ı Hak, kendisine peygamberlik bahşetmiştir.

Zâlim Bâbil hükümdarı Buhtunnasr, Kudüs’e saldırıp İsrailoğulları’nı esir ettiğinde Danyal aleyhisselâm’ı da esir almış ve zindana atmıştı.

Buhtunnasr, bir gün korkulu bir rüya gördü. Lâkin gördüğü rüyanın ne olduğunu unuttu. Bütün kâhin ve sihirbazları çağırıp rüyasının ne olduğunu ve tabirini sordu. Fakat onlar bilemediler. Buhtunnasr, daha sonra rüyasını bildirmesi ve tabir etmesi için Danyal aleyhisselâm’ı getirtti. O devrin âdetine göre Buhtunnasr’ın huzuruna çıkan, ona secde ederdi. Lâkin Danyal aleyhisselâm içeri girince secde etmedi. Buhtunnasr, niçin secde etmediğini sordu.

Danyal aleyhisselâm; “Rabb’im, başkasına secde etmemem şartıyla bana rüya tabirini öğretmiştir, eğer sana secde edersem bu ilmi benden almasından korkarım.” dedi.

Bunun üzerine Buhtunnasr, “Rabb’inin ahdine vefa ettiğin için sana itimad olunur. O hâlde benim gördüğüm rüyayı ve tabirini söyle.” dedi. Danyal aleyhisselâm dedi ki: “Sen rüyanda bir heykel gördün. Bu heykelin üst kısmı altın, ortası gümüş, uçları bakır, topukları demir, ayakları kerpiç idi. Sen bu heykele hayranlıkla bakarken, gökten, o heykelin üzerine bir taş düştü ve heykel, un gibi toz hâline geldi. Altın, gümüş ve diğerleri birbirinden ayrılmayacak şekilde karıştı. Bir rüzgâr esse, ortada hiçbir şey kalmayacaktı. Sonra gökten düşen taş yavaş yavaş büyüdü. O kadar büyüdü ki, yerde ve gökte, taştan başka bir şey göremedin.” Buhtunnasr, “Doğru söyledin, şimdi de tabir et.” dedi. Danyal aleyhisselâm da şöyle tabir etti:

“Gördüğün put, çeşitli ümmetlerdir. Altın, senin içinde bulunduğun ümmettir. Gümüş, senden sonra, oğlunun hâkim olacağı ümmettir. Bakır, Rumlardır; demir, Acemlerdir; kerpiç, Rumlar ve Acemlere gelecek olan iki padişahtır. Gökten inen taş ise âhir zamanda Arap kavminden bir peygamberin getireceği, bütün dinlerin hükümlerini kaldıracak ve bütün dünyaya yayılacak olan, dindir.””

Hicrî:   13   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder