13 Eylül 2022 Salı

HÂCE MUHAMMED BABA SEMÂSÎ (K.S.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يَا مُعَاذُ إِنَّ الْمُؤْمِنَ قَيَّدَهُ الْقُرْآنُ عَنْ كَثِيرٍ مِنْ هَوَى نَفْسِهِ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أى معاذ ! محقق قرآن كريم ، مؤمنى ، نفسنين بر جوق هواسندان ( آرضوسوندان ) آلقويار . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ey Muâz! Muhakkak Kur’ân-ı Kerîm, mümini, nefsinin birçok hevâsından (arzusundan) alıkoyar.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

 

Hicrî:  17   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

HÂCE MUHAMMED BABA SEMÂSÎ (K.S.)

 

Silsile-i Sâdât’ın on üçüncü halkası olan Hâce Muhammed Baba Semâsî (k.s.) Hazretleri, Râmîtin ile Buhâra arasında bulunan Semâs köyünde doğdu.

Aklî ve naklî ilimleri tahsil ederek büyük bir âlim olmuştur. Daha sonra Hâce Ali Râmîtinî’ye (k.s.) intisâb etmiş, onun sohbet ve derslerinde yetişmiştir. Hâce Ali Râmîtinî Hazretleri, vefatlarına yakın, halîfe olarak Hâce Muhammed Baba Semâsî Hazretlerini seçmiş, irşâd emanetini ona teslim etmişlerdir. Talebelerine ve bağlılarına, ona tâbi olmalarını söylemişlerdir.

Şâh-ı Nakşibend Hazretleri, Hâce Muhammed Baba Semâsî Hazretlerinin bir kerametini şöyle anlatır:

Evlenmek istediğim zaman dedem beni, duasını almam ve teberrük için Hâce Muhammed Baba Semâsî Hazretlerinin huzuruna gönderdi. Gideceğim o gece kalkıp Hâce Muhammed Hazretlerinin mescidine gittim, iki rekât namaz kıldım ve secdeye kapandım. Gözyaşı ile dua edip yalvardım. O esnada ağzımdan şu dua çıktı: “İlâhî! Belâya karşı sabır gücü ver. Muhabbet-i Rabbâniyyenden meydana gelecek sıkıntılara tahammül gücü ver.” Sabah huzuruna çıktığımda “Evlâdım! Dua ederken şöyle de: ‘İlâhî! Bana rızanı, kerem ve fazlını ihsan et. Bu zayıf kuluna bir hikmete bağlı olarak göndereceğin belâya karşı tahammül gücü ver; hikmetini göster.’ Sakın kendi arzunla belâ talep etme.” buyurdu.

Nitekim Ebu’l-Fâruk Süleyman Hilmi TUNAHAN (K.S.) (SİLİSTREVÎ) Hazretleri de şöyle buyurmuşlardır:

Hazret-i Mevlâ’dan dâima sıhhat ve afiyet isteyin. Sabır istemek, zımnen bela ve musibet istemektir. Yokluk ve darlık olmayınca, neye sabredeceksiniz?”

Hâce Muhammed Baba Semâsî Hazretleri 755 (M. 1354) tarihinde Semâs’ta âhirete irtihâl ettiler ve buraya defnedildiler.

(Silsiletü’z-Zeheb, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   17   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder