19 Eylül 2022 Pazartesi

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR


 

جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : ... أُحِبُّ أَنْ تُسْتَجَابَ دَعْوَتِي قَالَ: اِجْتَنِبِ الْحَرَامَ تُسْتَجَبْ دَعْوَتُكَ. (كنز)

بر ظات ، بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلمه كلب :  دعا ( لارى ) ميك قبول اولنماسنى إستيورم . دينجه ، بيغمبر أفندمز ( ﷺ ) حراملاردان صاقن ، دعان قبول اولونور . بيوردولر . "

Bir zât, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e gelip:  Dua(ları)mın kabul olunmasını istiyorum.” deyince, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Haramlardan sakın, duan kabul olunur.” buyurdular.

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  23   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR

 

Otuz iki farzı ve dinin zarûrî meselelerini bilip inanmak, herkese farz-ı ayındır. Dinin zarûrî meselelerinin en büyük rüknü, imanın şartlarıdır. Bunlarda şüphe câiz değildir. Zira şüphe olan yerde iman bulunmaz. Çocukluğundan itibaren dünya işleri ile meşgul olup dinine ait iman ve amel bilgilerini öğrenmeye vakit ayırmayanlar -Allah muhafaza- bu cehaletle âhirete giderlerse cehenneme müstehak olurlar. Bu sebeple bütün mükellef erkek ve kadın, otuz iki farzı öğrenmeli, evlatlarına ve mesul olduğu kimselere de öğretmelidir. Otuz iki farz şunlardır:

İmanın şartları: 1- Allâh’ın varlığına ve birliğine inanmak 2- Meleklerine 3- Kitaplarına 4- Peygamberlerine 5- Âhiret gününe 6- Kadere; hayır ve şerrin Allâhü Teâlâ’nın takdiri ile olduğuna inanmak.

İslâm’ın şartları: 1- Kelime-i şehâdet getirmek 2- Namaz kılmak 3- Oruç tutmak 4- Zekât vermek 5- Haccetmek.

Guslün farzları: 1- Ağza su vermek 2- Burna su vermek 3- (Hiç kuru yer kalmayacak şekilde) bütün bedeni yıkamak.

Abdestin farzları: 1- Yüzü yıkamak 2- Elleri (dirseklerle beraber) yıkamak 3- Başın dörtte birini mesh etmek 4- Ayakları (topuklarla beraber) yıkamak.

Teyemmümün farzları: 1- Niyet etmek 2- Elleri temiz toprağa vurup yüzü meshettikten sonra tekrar temiz toprağa vurup kolları mesh etmek.

Namazın farzları: Namazın dışında olanlar:

1- Hadesten tahâret (Abdesti yoksa abdest almak, cünüp ise gusletmek) 2- Necâsetten tahâret (Vücudu, elbiseyi ve namaz kılınacak yeri necâsetten temizlemek) 3- Setr-i avret (Namaz kılarken vücutta örtülmesi icap eden yerleri örtmek) 4- İstikbâl-i Kıble (Kâbe-i Muazzama’ya dönmek) 5- Vakit 6- Niyet.

Namazın içinde olanlar: 1- İftitah tekbîri (Namaza ‘Allâhü ekber’ ile başlamak) 2- Kıyâm (ayakta durmak) 3- Kırâat (Kur’ân-ı Kerîm okumak) 4- Rükû 5- Secde 6- Kâ‘de-i ahîre (Son oturuş).

Hicrî:   23   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder