21 Eylül 2022 Çarşamba

MUVAKKİT AHMET ZİYA BEY


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ نَظَرَ إِلَى أَخِيهِ نَظَرَ مَوَدَّةٍ لَمْ يَكُنْ فِي قَلْبِهِ عَلَيْهِ إِحْنَةٌ لَمْ يَطْرِفْ حَتَّى يُغْفَرَ لَهُ مَا مَضَى مِنْ ذُنُوبِهِ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم ، بر دين قردشينه ، قلبنده اوكا قارشى كين اولمقسزين سوكى ومحبتله باقارسه ، دها كوزونى قربمادان ، كجمش كوناحلرى باغشلانمش اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim, bir din kardeşine, kalbinde ona karşı kin olmaksızın sevgi ve muhabbetle bakarsa, daha gözünü kırpmadan, geçmiş günahları bağışlanmış olur.

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  25   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

MUVAKKİT AHMET ZİYA BEY

 

Osmanlı’nın son muvakkitlerinden olan Ahmet Ziya Bey, 1869 yılında İstanbul’da doğdu. 1887’de Harp Okulu’ndan mezun oldu. Kısa zamanda matematik ve astronomi ilminde otorite oldu ve çeşitli mekteplerde hocalık yaptı. Osmanlı’nın son müneccimbaşısı Hüseyin Hilmi Efendi’den ilm-i hey’et ve ilm-i mevâkît tahsil etti. Eyüp Sultan Camii muvakkitliği yaptı. Hüseyin Hilmi Efendi’nin 1924’te vefatından sonra, müneccimbaşılık yerine başmuvakkitlik müessesesi kuruldu. Ahmet Ziya Bey de ilk başmuvakkit oldu. 1938’de İstanbul’da vefat etti.

Telif ettiği “Muhtasar İlm-i Hey’et” adlı astronomi eseri, namaz vakitlerinin hesaplanması hakkında malumat vermekte ve hesaplamaların nasıl yapıldığını anlatmaktadır. Başmuvakkit iken Takvîm-i Ziyâ isminde takvimler hazırlamıştır. Hüseyin Hilmi Efendi’nin H. 1342, M. 1924 senesi için hazırladığı vakitlerde tatbik ettiği esaslar, Türkiye’de 1982 yılına kadar bütün takvimlerde kullanılmıştır.

İslâm muvakkitleri, namaz vakitlerini hesaplarken asırlardır Güneş’in ufuk alçalma derecesi olarak imsâk için -19 ve yatsı için -17 dereceyi kullanmışlardır. Ahmet Ziya Bey de hesaplamalarında bu değerleri esas almıştır. Fazilet Takvimi vakitleri de asırlardır devam ede gelen bu usulle hazırlanmaktadır.

Ahmet Ziya Bey, namaz vakitlerinin hesap ile yapılmasını şu şekilde izah etmiştir: “Aleyhissâlâtü ve’s-selâm Efendimizin öğrettikleri namaz vakitlerinin, arzın her noktasına tatbîkinin mümkün olması için ve bu vakitler değiştirilmeyecek bir emir, düstur olduklarından, bu düsturlar fenne tatbîk edilirse, herkesin kendi anlayışına göre vakitleri değiştirme ihtimalinden kurtulmuş olunur. İlm-i hey’etle meşgul olan din âlimleri, namaz vakitlerini Peygamber Efendimizin (s.a.v.) öğrettiklerine istinaden tayin ve tesbît etmişlerdir.”

Ahmet Ziya Bey’in astronomiye dair eserleri de vardır. Bunlar: 1- Amel-i Menâzır, 2- Ameliye-i Fenn-i Menâzır, 3- Rubu’ Dâire’nin Esâmî ve Usûl-i Tersîmi 4- Takvîm-i Ziyâ (1901 yılında başlayıp, vefat yılı olan 1938 yılına kadar neşretti) 5- Rubu’ Dâirenin Sûret-i İsti’mâli.

Hicrî:   25   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder