25 Eylül 2022 Pazar

SULTAN YILDIRIM BÂYEZİD HAN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْجَنَّةُ دَارُ الْأَسْخِيَاءِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  جنت ، جومرتلرين يوردودر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Cennet, cömertlerin yurdudur.” (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  29   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SULTAN YILDIRIM BÂYEZİD HAN

 

Sultan Birinci Bâyezid Han, 1360 senesinde dünyaya gelmiştir. Osmanlı sultanlarının dördüncüsü olup Sultan Birinci Murad Han’ın oğludur. Babasının, zaferle neticelenen Kosova Muharebesi’nden sonra şehit edilmesi üzerine 1389 senesinde, 30 yaşında iken tahta geçmiştir.

Sultan Birinci Bâyezid Han, çok cesur, heybetli ve yiğit bir padişah idi. Düşmanların başına bir anda yıldırım gibi inmesinden ve süratlice tedbir alabilme kabiliyetine sahip olmasından dolayı “Yıldırım” lakabını almıştır.

Adaleti çok meşhurdu. Halkın şikâyet ve arzularını bizzât dinler, haksızlığa uğrayanların haklarını derhal iade ederdi. Kâdıların hükümlerine kendisi müdahale etmez ve kimseyi de karıştırmazdı. Sultan Bâyezid Han, devrinde, insanların kapılarını kilitlemeden rahatça yatabileceği derecede emniyeti temin etmişti.

Yıldırım Bâyezid Han, âlimlerin sohbetlerinde bulunur, onlara devlet meselelerini sorardı. Onların, Allâhü Teâlâ’nın emir ve yasaklarını bildiren sözlerini canıgönülden kabul ederdi. Evliyâya çok hürmette bulunurdu. Kendi çocuklarına ve halkına, ilim öğretmeleri için diğer memleketlerden âlimler getirtti. Onları daima destekleyip himaye etti. Birçok cami, medrese ve imâret yaptırdı. Bursa’daki Ulu Camii, onun emri ile inşa edilmiştir.

Yıldırım Bâyezid Han, birçok fetihler ve hizmetler yapmıştır. Bulgaristan’ın fethini tamamlamış, Anadolu Beylikleri’nin birçoğunu ve daha pek çok Rumeli ve Anadolu beldesini Osmanlı topraklarına katmıştır. 1396 senesinde, Niğbolu’da, Haçlı ordusuna karşı büyük bir zafer elde etmiştir. İstanbul’u dört defa muhasara altına almıştır. Osmanlı’da, donanmanın temeli de Yıldırım Bâyezid Han zamanında atılmıştır.

28 Temmuz 1402 tarihinde, kendisi gibi büyük bir hükümdar olan Emîr Timur ile yaptığı Ankara Savaşı’nda, bütün gayretiyle, sonuna kadar muharebe etmiş, lâkin takdîr-i İlâhî icabı esir düşmüştür. Emîr Timur, Yıldırım Bâyezid Han’ı, bir hükümdarın şânına yakışır sûrette ağırlamış ve ikramda bulunmuştur. Sultan Bâyezid, esir düşmenin üzüntüsünden 8 Mart 1403’te, 44 yaşında, Emîr Timur’un ordugâhında vefat etmiştir. Oğlu Musa Çelebi, cenazesini Bursa’ya nakledip defnettirmiştir.

Hicrî:   29   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder