سُئِلَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : عَنْ أَكْثَرِ مَا يُدْخِلُ النَّاسَ الْجَنَّةَ فَقَالَ تَقْوَى اللهِ وَحُسْنُ الْخُلُقِ. (ت)
بر ظات ، بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلمه كلب : إنسانلريك جنته كيرمسينه أك جوق وسيله اولان شى نه در ؟ ديه سؤآل اولندى . الله دان قورقمق وكوزل آخلاقدر . بيوردولر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e : İnsanların cennete girmesine en çok vesîle olan şey nedir?” diye sual olundu. “Allah’tan korkmak ve güzel ahlâktır.” buyurdular.
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 24 Safer 1444 Fazilet Takvim
GÜZEL AHLÂK İMANIN ALÂMETİDİR
Güzel ahlâk, imanın alâmeti, İslâm’ın ziyneti, süsüdür. Müslümanlar kendilerini kötü huylardan temizleyerek, güzel ahlâk ile ahlâklanmalıdırlar. Kötü ahlâk, insanı günahlara sevk eder. Güzel ahlâk ise dünya ve âhirette selâmet ve saadete kavuşturur.
Ahlâksızlığa mübtela olan bir millet, sefalet ve sefâhate dûçâr olur. Ahlâksızlık bulunan bir çevrede mal, can, ırz ve namus emniyet altına alınamaz. Birlik beraberlik yerine nifak ve fesat görülür. Şöyle düşününüz ki bir adamın kötü fikir ve düşünceleri vardır, bir de buna Allah’tan korkmamak eklenince, artık o adamın yapmayacağı ahlâksızlık ve kötülük kalmaz. Bir de -Allah muhafaza buyursun- bu kimseler, bir millet içerisinde çoğalırsa o millet için bundan daha büyük bir felaket olamaz.
Dinimizin çizmiş olduğu dosdoğru yol üzerinde yürüyen insanlarda ahlâksızlık olamaz. Çünkü dinimiz, insanın saadetini ihlâl eden ahlâkî kabahatlerin, suçların her birini yasaklamıştır. Bunların aksine hareket edenler hakkında, dünyevî ve uhrevî birtakım cezalar dahi vardır. Bu ahlâksızlıkların, kötülüklerin yapılması şöyle dursun, düşünülmesi bile nehyedilmiştir. Yüreğinde Allah korkusu bulunan hakîkî bir mümin, dînî hükümlerin hilafına hareket edemez. Din perdesi altında gizlenenler değil, hakîkî dindar olanlar, âhiretteki cezadan korkarak hiçbir şekilde fenalık yapmayacakları gibi mükâfatlara nâil olmak için de iyilik yapmaya çalışırlar.
Bozulmuş olan ahlâkımızı düzeltmek için dinimize dört elle sarılmaktan başka çare yoktur. Başka milletlerin, insanların âdetlerine uymak aslâ doğru değildir. Unutmamak lâzımdır ki Müslümanların en saadetli zamanları, dînî hükümlerine en çok riâyet ettikleri zamanlardır.
SAFERU’L-HAYR
Bu hayırlı ayın son çarşamba gecesi veya günü, semâvî ve arzî âfetlerden muhafaza olunmak için iki rekât namaz kılınır. Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 11 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra da en az 11 İstiğfâr-ı şerîf ve 11 Salât-ı Münciye okunup dua edilir.
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî: 24 Safer 1444 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder