4 Eylül 2022 Pazar

KUR’ÂN-I KERÎM’İ HERKES TEFSİR EDEMEZ

قَالَ اللهُ تَعَالَى : قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْاِنْسُ وَالْجِنُّ عَلٰٓى اَنْ يَأْتُوا بِمِثْلِ هٰذَا الْقُرْاٰنِ لَا يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِيرًا. (سورة الإسراء، ۸۸)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  ( أى رسولم ! ) ده كى : يمين أده رم أر إنسانلر وجنلر ، بو قرآنيك بر مثلنى كترمك أؤزه ره بر آرايا طوبلانسالر ، آصلا اونون بر مثلنى كتره مزلر . ولوكى بعضيلرينه ياردمجى اولسون . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):   (Ey Resûlüm!) De ki: Yemin ederim eğer insanlar ve cinler, bu Kur’ân’ın bir mislini getirmek üzere bir araya toplansalar, aslâ onun bir mislini getiremezler. Velev ki, bazıları bazılarına yardımcı olsun.”

(İsrâ Sûresi, âyet 88)

Hicrî:  08   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İ HERKES TEFSİR EDEMEZ

 

Osmanlı’nın son devirlerindeki lügat âlimlerinin en meşhuru olan ve Türkçe, Arapça ve Fransızca lügat yazan Şemseddin Sami Bey, Kur’ân-ı Kerîm’i tercüme ve tefsir etmeye kalkışınca Şeyhülislamlık makamı kendisine red cevabı vermişti. Vakanüvis (tarihçi) Abdurrahman Şeref Efendi red sebebini şöyle anlatmıştır:

Kur’ân-ı Kerîm’in dilini anlamak için yalnız Arap lügatini çok iyi bilmek bile yetmez; tefsir ilminin birçok yardımcı ilimleri vardır ki senelerce uğraşmayı icap ettirir. Her aklına gelen kimse, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, Kur’ân-ı Kerîm tefsirine kalkışmamalıdır.”

 

PEYKLER (UYDULAR)

 

Tabiî peyk (uydu), Güneş sistemindeki seyyarelerin (gezegenlerin) etrafında gezegenin çekimine uyarak ondan ayrılmadan dolanan gök cismidir.

En çok uydusu olan gezegen, Jüpiter’dir. Hiç uydusu olmayan gezegenler ise Venüs ve Merkür’dür. Dünya’nın uydusu olan Ay da tabiî bir uydudur.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle insanlar tarafından yapılıp yeryüzünden fırlatılan sun‘î (yapay) uydular vardır. Bunların başlıca kullanım sahaları şunlardır;

              Atmosfer ve stratosfer (yukarı atmosfer)in gözlenmesi ve araştırılması.

              Dünya etrafındaki manyetik kuvvet, yerçekimi ve  atmosferdeki fizikî hâdiselerin ve bunların birbirlerine tesirlerinin incelenmesi.

              Yıldızlar, gezegenler, güneş sistemleri, galaksiler, kuyruklu yıldızlar ve benzeri birçok gök cisminin incelenmesi.

              İnsanların veyahut diğer canlıların feza (uzay) istasyonlarına gönderilerek yapılan biyolojik denemeler.

              Haberleşme, eğitim, televizyon sinyallerinin aktarılması, hava tahmini (meteoroloji), denizcilik, haritaların yenilenmesi ve askerî gâyeler.

Hicrî:   08   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder