4 Eylül 2022 Pazar

TIRNAK KESMENİN USÛL VE ÂDÂBI


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : اِنَّ اللهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ. (سورة البقرة، ۲۲۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  شبهه يوقكى ، الله تعالى ، جوق توبه أدنلرى و( كوناحلردان وكرلردن ) جوق تمزلننلرى سور . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):   Şüphe yok ki Allâhü Teâlâ, çok tevbe edenleri ve (günahlardan ve kirlerden) çok temizlenenleri sever.”

(Bakara Sûresi, âyet 222)

Hicrî:  07   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

TIRNAK KESMENİN USÛL VE ÂDÂBI

 

Fıkıh kitaplarında; haftada bir defa, husûsiyle de cuma günü tırnakları ve bıyığı kısaltmanın, etek tıraşı yapmanın ve bedeni temizlemenin müstehâb olduğu, bunları kırk günden fazla tehir eden kimsenin ise sünneti terk etmesi sebebiyle günahkâr olacağı bildirilmiştir.

Temiz olmak için, uzamış olan tırnakları kesmek lâzımdır. Tırnakları, Cuma günü kesmek müstehâbdır. Fakat fazla uzamış olursa cuma gününe kadar beklemek mekruh olur. Çünkü “Tırnağı uzun olanın rızkı dar olur” denilmiştir. Şâyet çok fazla uzamamış ise o zaman kesmek için teberrüken cuma günü beklenir. Nitekim Hazret-i Âişe validemiz, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in, “Kim tırnaklarını cuma günü kısaltırsa, Allâhü Teâlâ, o kimseyi diğer cuma gününe kadar, üç gün de ziyadesiyle (10 güne kadar) belâlardan muhafaza eder.” buyurduklarını rivâyet etmişlerdir.

Yine bir hadîs-i şerîfte, “Kim tırnaklarını cuma günü kısaltırsa, Allâhü Teâlâ, o kimseden birtakım hastalıkları giderir ve ona şifâ ihsân eder.” buyurulmuştur.

El tırnaklarını, ayak tırnaklarından önce kesmelidir. Tırnakları, parmaklara zarar vermeyecek derecede iyice kısaltmak da müstehâbdır. Zira tırnak uzadıkça altında kir birikir, bu da abdestte suyun tırnak altlarına ulaşmasına mâni olabilir.

Tırnakları dişlerle koparmak alaca hastalığına ve deliliğe sebep olacağından, mekruhtur. Yine cünüp iken tırnak kısaltmak ve kıl koparmak veya kesmek mekruhtur. Zira rivâyet olunmuştur ki cünüp iken koparılan her bir kıl, kıyamet günü mahşer meydanına gelir ve “Yâ Rabbi, ona sor, bizi niçin temizlenmeden kesti de zâyi etti?” diye şikâyette bulunur.

 

ATALAR SÖZÜ:

 

              Bir el, eli yıkar, iki el yüzü yıkar.

              Denizde ıslanan, yağmurdan korkmaz.

              Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır.

              Eğrinin iki yakası bir araya gelmez.

              Nasîhat istersen tembele iş buyur.

Hicrî:   07   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder