18 Eylül 2022 Pazar

FIKIH: ABDESTE DAİR BİR MESELE


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلْعَالِمُ وَالْمُتَعَلِّمُ شَرِيكَانِ فِي الْأَجْرِ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  علم أؤكرتن وأؤكرنن ، ثوابده مشتركدرلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İlim öğreten ve öğrenen, sevapta müşterektirler.

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  22   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

FIKIH: ABDESTE DAİR BİR MESELE

 

Bir zaruret sebebiyle abdest uzuvlarından birinin veya bir kısmının yıkanmaması veya meshedilmemesi, abdestin sıhhatine mâni olmaz. Mesela:

Gözünde rahatsızlık olan bir kişi, insaf sahibi mâhir bir Müslüman doktorun tenbihi veya kendisinin tecrübesi üzerine gözünü yıkamaması icap ediyorsa, özrü devam ettiği müddetçe abdest alırken gözüne su değdirmez.

Ayağında yarıklar olan kimsenin, bu yarıkları yıkaması ayağına zarar verir ise yarıklara sürülen ilacın üzerinden suyu akıtmakla iktifâ edebilir. İlaç üzerine su değdirmek de zarar verir ise sadece mesheder. Mesh de zarar verir ise onu da terk eder.

Eğer soğuk su ile yıkamak zarar verip de sıcak su zarar vermiyor ve kendi de bunu kullanmaya imkânı olur ise sıcak su kullanması gerekir.

Eğer sürülen ilaç, yarıkların kenarlarından taşmış ise o taşan kısmın altını da yıkamak lazımdır.

 

SAĞLIĞIMIZ: DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI

 

Dış kulak yolu iltihabı, kulak yolu derisinde meydana gelen iltihaplanmadır.

Dış kulak yolunda toz ve kirin kulağa girmesine mâni olan tüyler ile bu toz ve kirlerin kulak yolunda kalmasını ve kulaktan atılmasını sağlayan koruyucu mumun (serumen) salgılandığı salgı bezleri vardır. Bu tüyler ve koruyucu mum tabaka sayesinde kulak, bakteri, mantar vs. mikropların yol açacağı hastalıklardan korunur.

Umumiyetle banyo yapma, havuz veya denizde yüzme esnasında kulağa fazla su kaçması gibi sebeplerle bu koruyucu mum tabaka kaybolur. Bu yüzden bakteri, virüs ve mantarlar sebebiyle iltihaplanma meydana gelebilir. Bunun yanında, kulaktaki su ve kir temizlenmek istenirken kullanılan kulak temizleme çubukları, farklı sert cisimlerle veya tırnakla dış kulak yolunun zedelenmesi neticesinde de iltihaplanma meydana gelebilir.

Dış kulak yolu iltihabıyla kulakta ağrı, tıkanma, kaşıntı, zonklama, kulak akıntısı gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kulak yolu iltihabında, çiğneme esnasında ve kulak yolunun hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırılması neticesinde, kulaktaki ağrı şiddetlenebilir.

Hicrî:   22   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder