7 Eylül 2022 Çarşamba

ASHÂB-I BEDİR…Sâlim Mevlâ Ebû Huzeyfe (r.a.)


 

قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يَا ابْنَ آدَمَ أَطِعْ رَبَّكَ تُسَمَّى عَاقِلًا وَلَا تَعْصِ رَبَّكَ فَتُسَمَّى جَاهِلًا. (مسند الحارث)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  أى آدم اوغلى ! ربنه إطاعت أت . بويلجه صنه عقللى دنيلر . ربنه عصيان أتمه . يوقسه صنه جاهل دنيلر . "

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Ey âdemoğlu! Rabb’ine itaat et. Böylece sana akıllı denilir. Rabb’ine isyan etme. Yoksa sana cahil denilir.”

(Müsnedü’l-Hâris)

Hicrî:  10   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I BEDİR…Sâlim Mevlâ Ebû Huzeyfe (r.a.)

 

Sâlim Hazretleri, Muhâcirlerden ve Benî Abdişems bin Abdimenâf’ın âzâdlılarındandır. İlk Müslümanlardan ve Ashâb-ı Kirâm’ın büyüklerindendir. Başta Bedir, Uhud ve Hendek gazâları olmak üzere bütün gazâlarda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) maiyetinde bulunmuştur.

Sâlim Hazretleri, Ebû Huzeyfe Hazretleriyle evli olan Ensâr’dan bir hanımın kölesi idi, sonra âzâd edildi. Resûl-i Ekrem (s.a.v.), Zeyd bin Hârise’yi evlat edindiği gibi Ebû Huzeyfe Hazretleri de, onu evlat edinmişti. “Onları, babalarının ismiyle çağırın.” meâlindeki, Ahzâb Sûresi’nin 5. âyet-i celîlesi nâzil olunca Sâlim Hazretlerinin babasının ismi bilinmediğinden Mevlâ Ebû Huzeyfe diye anıldı.

Sâlim Hazretleri, Resûlullah Efendimizin Asr-ı Saâdetlerinde Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını ezberleyen; Kurrâ’dandır. İmâm Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî Hazretleri, Abdullah bin Amr bin Âs Hazretlerinden rivâyet ederler ki: “Resûl-i Ekrem (s.a.v.), ‘Kur’ân-ı Kerîm’i dört zâttan alınız: İbn-i Mes’ûd, Sâlim Mevlâ Ebû Huzeyfe, Übey bin Ka’b, Muâz bin Cebel (r. anhüm).’ buyurmuşlardır.”

İmâm Buhârî’nin rivâyetine göre Sâlim Hazretleri, Mescid-i Kubâ’da ilk Müslüman ve muhâcirlere -Kur’ân-ı Kerîm’i en çok bilen ve en iyi okuyan olduğundan- imamlık yapardı.

Medîne-i Münevvere’ye hicretten sonra tesis edilen kardeşlikte Fahr-i Âlem Efendimiz, onu Muâz bin Mâiz (r.a.) ile kardeş kılmıştı.

Kendisinden rivâyet olunan bir hadîs-i şerîf:

Kıyamet gününde Tihâme dağları kadar hasenâtı olan bir topluluk getirilecek, Allâhü Teâlâ, onların amellerini hebâ edecektir. Onlar namaz kılıyor, oruç tutuyorlardı, lâkin karşılarına haramdan bir şey çıktığında da hemen ona atılıp alıyorlardı.”

Hazret-i Ömer (r.a.), Sâlim Hazretlerini çok medhederdi, hattâ vefatı sırasında vasiyetini bildirirken: “Eğer Sâlim hayatta olsaydı, onu da içlerinden halîfe seçilecek şûrâ arasında tercih ederdim” demişti.

Sâlim Hazretleri, Ebû Huzeyfe Hazretleriyle birlikte hicretin 12. senesindeki Yemâme Harbi’nde şehit olmuşlardır.

Hicrî:   10   Safer    1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder