31 Temmuz 2019 Çarşamba

AKÎKA KURBANI MÜSTEHABTIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مَعَ الْغُلَامِ عَقِيقَةً فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ الدَّمَ وَأَمِيطُوا عَنْهُ اْلأَذَى. (ه)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    محقق هر جوجق إيجن بر عقيقه واردر . او حالده اونون إيجن قربان كسين و ( صاجنى طراش أده رك ) اوندان أزاي دفع أدين ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak her çocuk için bir akîka vardır. O hâlde onun için kurban kesin ve (saçını tıraş ederek) ondan ezâyı def edin.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   28  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


AKÎKA KURBANI MÜSTEHABTIR

 
Yeni doğan çocuğun başındaki tüylere “akîka” ismi verilir. Çocuk için Cenâb-ı Hakk’a şükür olarak kesilen kurbana da “Akîka-nesîke kurbanı” denir.
Akîka kurbanı kesmek Hanefî mezhebinde müstehab, diğer mezheplerde sünnettir. Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden îtibâren kesilebilir. Yedinci günü kesmek daha fazîletlidir.
Kurban olmaya elverişli bir hayvan, akîkaya da yeterli olur. Erkek ve kız çocuk için birer kurban kesilmesi kâfîdir. Bazı âlimler erkek çocuk için iki kurban kesilir demişlerdir.
Akîka kurbanı kesilirken çocuğun anası yâhut babası “Yâ Rabbi, bu benim çocuğumun akîkasıdır. Onun cehennem ateşinden kurtuluş fidyesi olsun.” diye duâ eder.
Vaktiyle akîka kurbanı kesilmemiş olan kimse kendi nâmına bir kurban kesebilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allâhü Teâlâ’nın emri ile peygamberliğini îlan etmesinden sonra kendileri için ve doğduklarında iki torunu için akîka kesmişlerdir.
Akîka kurbanının etinden sâhibi yiyebilir, başkalarına yedirebilir ve etin bir kısmını, tamamını veya kurbanın kendisini bağışlayabilir.
Çocuklar Allâh’ın lütfudur. Bu kurbanlar da o lütfa karşı birer şükürdür.
 
ZİLHİCCE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
 
Hicrî-Kamerî 1440 yılı Zilhicce ayı ictimâı 01 Ağustos Perşembe günü Türkiye saati ile 06.12’dedir. Ru’yet ise 01 Ağustos Perşembe Türkiye saati ile 19.10’dadır.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Afrika kıtası, Güney Amerika kıtası, Arjantin, Brezilya, Kenya, Angola, Türkiye, Almanya, Avusturya, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus ve Arap Yarımadası.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 02 Ağustos Cuma günü de Zilhicce ayının 1. günüdür.
Hicrî:   28  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   


30 Temmuz 2019 Salı

KURBANIN MÜSTEHABLARI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: طَيِّبُوا أَفْوَاهَكُمْ بِالسِّوَاكِ فَإِنَّهَا طُرُقُ الْقُرْآنِ. (هب)
آغزلارنزى مسواقله تمزلينز . زيرى آغزلارنز ، قرآنيك ( اوقنديغى ، كجديكى ) يوللارى در ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ağızlarınızı misvakla temizleyiniz. Zîra ağızlarınız, Kur’ân’ın (okunduğu, geçtiği) yollarıdır.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   27  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi   

KURBANIN MÜSTEHABLARI

 
Kurban edilecek hayvanı, kurban günlerinden evvel alıp beslemek.
Kesileceği yere incitmeden ve hürmet ile götürmek.
Kesebiliyorsa kendisi kesmek.
Kesemiyorsa ehil bir kimseyi vekil edip kesilirken hazır bulunmak. Peygamberimiz (s.a.v.) ciğerpâresine buyurdular ki: “Ey Fâtıma, kalk ve kurbanının kesilmesine şâhid ol. Zîra kanından ilk damlası yere düştüğünde, işlediğin her bir günâhın af ve mağfiret olunur. Ve ‘İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemine lâ şerîke leh.’ duâsını oku.”
Bıçağın büyük ve keskin olması.
Kurbanın iki şah damarı ile yemek ve nefes borusunu kesmek.
Hayvanın canı çıkmadan derisini yüzmemek.
Kurbanı keserken kurbanın âzâ(organ)ları ve parçaları mukâbilinde kendi vücûdunun ve bütün âzâlarının cehennemden âzâd olmasına niyet etmektir.
 
KİŞİ HANGİ KURBANI YİYEMEZ
 
    •    Kişi nezrettiği, adadığı kurbandan yiyemez. Usûlü (anası-babası, dedeleri ve nineleri), fürû’u (çocukları, torunları) ve aile ve akrabalarından nafakası üzerine lazım olanlara yedirmesi câiz olmadığı gibi gayr-i müslimlere ve zenginlere yedirmek de câiz olmaz. Yedirirse o miktarın bedelini, nezredenin fakirlere tasadduk etmesi lazım gelir.
    •    Kişinin hayatta iken yaptığı vasiyeti üzerine, öldükten sonra malının üçte birinden kesilen kurbanı vârisleri yiyemezler, zenginlere de yediremezler. Ancak fakirlere verirler. Vârislerin kendi istekleriyle kesiverdikleri kurban yenir ve yedirilir. Zîra bir kimse kurban kesse ve sevâbını ölüye bağışlasa, kendi kurbanı gibi yer ve başkasına da yedirir. Bir kimse, üzerine vâcib olan kurbanını kesmeye niyet etse ve sevâbını ölüye bağışlasa, bu kurbanı kesmekle kurban borcunu ödemiş olur, sevâbı da ölüye ulaşır.
    •    Sabînin (bülûğ çağına gelmemiş çocuğun) malından kesilen kurbandan sabî yer. Kalan et, sabî için (elbise gibi) kendisiyle faydalanılan bir şey ile değiştirilebilir.
Hicrî:   27  Zilkade   1440  Fazilet Takvimi