31 Ocak 2019 Perşembe

HAZRET-İ ALİ’DEN (K.V.) HİKMETLİ SÖZLER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَعَلِيُّ بْنُ أَبِى طَالِبٍ أَلَبُّ أُمَّتِى وَأَشْجَعُهَا. (جمع الجوامع)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  و على بن أبو طالب ، اؤمتمن أك عقللسى و أك شجاعتلسى در ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ve Ali bin Ebû Tâlib, ümmetimin en akıllısı ve en şecâatlisidir.” 
(Suyûtî, Cem’u’l-Cevâmi’)
Hicrî:   18  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 

HAZRET-İ ALİ’DEN (K.V.) HİKMETLİ SÖZLER


“Hayır, mal ve evladın çok olmasında değildir. Asıl hayır, ilminin çok ve hilminin (yumuşak huyluluk ve tahammülün) büyük olmasındadır; Allâhü Teâlâ için yaptığın ibâdetlerinle de insanlara karşı övünmemendir. İbâdetini güzel yaparsan Allâhü Teâlâ’ya hamd edersin, noksan yaparsan da istiğfar edersin.”
“Riyâkârın üç alâmeti vardır: Yalnız iken ibâdetlerinde tembellik eder, insanların yanında iken gayretli görünür, övüldüğü zaman daha fazla amel işler, kötülendiği zaman da amellerini azaltır.”
“İnsanlar, dünyalarını ıslah etmek için dinlerinden bir şeyi terk etmesinler. Yoksa Allâhü Teâlâ onların başına daha zararlı ve daha şerli bir şeyi mübtelâ kılar.”
“Dünya ve âhiret, doğu ile batı gibidir. Birine yaklaşırsan diğerinden uzaklaşırsın.”
“Ey Câbir! Allâhü Teâlâ’nın çok nîmet ihsan ettiği kimseye, insanların da ihtiyacı çok olur. Bu kimse Allâhü Teâlâ’nın emrettiği gibi onların ihtiyaçlarını görürse Allâhü Teâlâ o nimetleri devamlı kılar. Görmezse, Allâhü Teâlâ o nîmeti o kimsenin elinden alır.
Ey Câbir! İnsanların size muhtaç olması Allâhü Teâlâ’nın size bir nimetidir. Bu nîmetlerden bıkıp usanmayın, yoksa azâba dûçar olursunuz.”
“Kim başına gelen küçük belâları büyütürse, Allâhü Teâlâ onu daha büyüklerine mübtelâ kılar.”
“Tatlı dilli olanın dostu da çok olur.”
“Kendisine lazım olmayan şeyleri talep eden (onların peşinden koşan), lazım olanları kaybeder.”
“Cimriye hayret ederim. Zîra cimri, dünyada fakir gibi yaşar, âhirette de zengin gibi hesaba çekilir.”
“Sıkıntı anında ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm’ de, o sıkıntıdan kurtulursun. Her nîmete kavuştuğunda da ‘Elhamdülillâh’ de, nîmetler ziyâdeleşir. Rızık ve maîşet sıkıntısı çekersen istiğfar et, bolluğa kavuşursun.”
Hicrî:   18  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder