13 Ocak 2019 Pazar

ASHÂB-I BEDİR...Hamza bin Abdülmuttalib (r. anh)



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَوَّلُ الْوَقْتِ رِضْوَانُ اللهِ، وَأَوْسَطُهُ رَحْمَةُ اللهِ، وَآخِرُهُ عَفْوُ اللهِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  ( نمازى ) وقتين أولى ( نده قلمق ) الله تعالى نين رضاسنه سببدر ، اورطه سى ( نده قلمق ) رحمتنه سببدر ، آخر (نده قلمق ) إيسه عفونه سببدر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Namazı) vaktin evveli(nde kılmak) Allâhü Teâlâ’nın rızâsına sebeptir, ortası(nda kılmak) rahmetine sebeptir, âhiri(nde kılmak) ise affına sebeptir.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   07  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 

ASHÂB-I BEDİR...Hamza bin Abdülmuttalib (r. anh)

Hazret-i Hamza (radıyallâhü anh) ilk muhâcirlerden ve Hâşimoğullarından olup Resûl-i Ekrem (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizin amcası ve aynı zamanda sütkardeşidir. Yaşı, Peygamberimizden iki yahut dört yaş fazla idi.
Hz. Hamza (r.a.) bi‘setin ikinci yahut altıncı senesinde Müslüman olmuştur. Onun Müslüman olmasıyla İslâm dîni izzet bulmuş, kuvvetlenmiştir. Devamlı Peygamberimize (s.a.v.) yardımcı olmuştur. Lakabı ‘Esedullâh’ (Allâh’ın arslanı)dır. Peygamber Efendimizden önce Medîne-i Münevvere’ye hicret etmiş, Peygamberimiz (s.a.v.), onu Zeyd bin Hârise (r.a.) ile kardeş kılmıştır.
Hicretin ikinci senesi Rebîulevvel ayında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ona bir livâ (sancak) verip Cüheyne topraklarındaki Seyfü’l-Bahr tarafına seriyyeye (gazâya) göndermişti. Bir rivâyete göre bu, İslâm’da Peygamberimizin (s.a.v.) verdiği ilk sancaktır.
Hz. Hamza, Bedir Gazâsı’nda pek büyük cengâverlikler göstermişti. Daha sonra Uhud Gazâsı’na da iştirâk etmiş, burada da Peygamberimizin (s.a.v.) önünde iki elinde iki kılıçla büyük kahramanlık gösterip harp ediyordu. Tam 31 kâfiri öldürdükten sonra, hicretin üçüncü senesi Şevvâl ayının ortasında Cumartesi günü 54 yaşında iken şehîd olmuştur. Peygamberimiz (s.a.v.), harpten sonra Hz. Hamza’nın bedenini parça parça edilmiş bir hâlde gördüğünde o kadar üzüldü ve kederlendi ki hiçbir vakit o derece üzüldüğü görülmemişti. O vakit Cebrâîl Aleyhisselâm inerek: “Hamza, göklerde Allâh’ın arslanı ve Resûlullâh’ın arslanı” diye yazılmış olduğunu haber verdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Allah sana rahmet etsin. Muhakkak sen akrabanı görüp gözetir, hayırlı işleri çok yapardın” ve “Hamza şehitlerin seyyididir” buyurdular.
Peygamberimiz (s.a.v.), Hz. Hamza (r.a.) üzerine cenâze namazı kıldırdı. Sonra getirilen her şehidin namazını onunla birlikte kıldırdı. Böylece Hz. Hamza (r.a.) üzerine yetmiş iki cenâze namazı kıldırmış oldular. Kız kardeşinin oğlu Abdullah bin Cahş Hazretleriyle Uhud’da bir kabre defnolunmuşlardır. Uhud’da ziyâret edilmektedir.
Hicrî:   07  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder