5 Ocak 2019 Cumartesi

BAZI NÂFİLE NAMAZLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلَّى فِي لَيْلَةٍ بِمِائَةِ آيَةٍ لَمْ يُكْتَبْ مِنَ الْغَافِلِينَ، وَمَنْ صَلَّى فِي لَيْلَةٍ بِمِائَتَيْ آيَةٍ فَإِنَّهُ يُكْتَبُ مِنَ الْقَانِتِينَ. (ك)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  كيم يوز آيت اوقويارق كجه نماز قلارسه غافللردن يازلمز . كيمدهإيكى يوز آيت اوقويارق كجه نماز قلارسه محقق او قانتين دن ( حوشوا إيله عبادت و إطاعته دوام أدنلردن ) يازلر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim yüz âyet okuyarak gece namaz kılarsa gâfillerden yazılmaz. Kim de iki yüz âyet okuyarak gece namaz kılarsa muhakkak o kânitînden (huşû ile ibâdet ve itâate devam edenlerden) yazılır.” 
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî:   29  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 

 BAZI NÂFİLE NAMAZLAR

 
Müslümanlar farz namazları kılmakla beraber, nâfile olarak evvâbîn, teheccüd, duhâ ve tesbih namazlarını da kılmaya gayret etmelidir. Çünkü bunlarda sayılamayacak kadar büyük sevap vardır. Bir hadîs-i kudsîde Cenâb-ı Hak: “Kulum farzlarla benim azâbımdan kurtulur, nâfilelerle de bana yaklaşır.” buyuruyor. Evvâbîn, teheccüd ve duhâ namazları daha az veya daha çok rekât kılınabilirse de ortası altı rekâttir.
Evvâbîn namazı, akşam namazından sonra 2 rekâtta bir selam ile 6 rekât olarak kılınır. Evvâbîn namazında yüz hasene (ilâhî ihsan) vardır. Cenâb-ı Hak bunun yetmiş beşini âhirette, yirmi beşini de dünyada verir. Evvâbîn namazını kılmaya devam edenler mahşer sıkıntısı çekmezler.
Duhâ namazı, işrak vaktinden itibaren yani güneş doğduktan (Türkiye için 40-50 dakika) sonra 2 rekâtta bir selam ile 6 rekât olarak kılınır. Duhâ namazında da yüz sevap vardır. Cenâb-ı Hak bunun yetmiş beşini dünyada, yirmi beşini âhirette verir. Duhâ namazı kılmaya devam edenler dünya sıkıntısı çekmezler.
Teheccüd namazı da 2 rekâtta bir selam ile 6 rekât olarak teheccüd vaktinde kılınır. Gündüzün hangi vaktinde öğle namazı vakti giriyorsa gecenin o saatinde de teheccüd vakti girmiş olur, imsak vaktine kadar devam eder. Mesela: Gündüz öğle namazı vakti saat 12.00’de ise gece saat 12.00’de teheccüd vakti giriyor demektir. Teheccüd namazının sevâbı hudutsuzdur. Kılmaya devam edenlerin duâsı kabul olunur, dereceleri yüksek olur. Resûlullah (s.a.v.) Efendimizin hiç terketmediği bir namazdır. (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
 
GÜNEŞ TUTULMASI
 
6 Ocak Pazar günü “Kısmî Güneş Tutulması” olacaktır. Tutulmanın görüleceği yerler: Asya Kıtası, Pasifik Okyanusu. Tutulma Türkiye, Almanya ve Avusturya’dan görülemeyecektir.
Tutulmanın büyüklüğü : 0.715 
Tutulmanın başlangıcı : 6 Ocak 2019  02.34 (Türkiye Saati)
Tutulmanın ortası        : 6 Ocak 2019  04.41
Tutulmanın sonu         : 6 Ocak 2019  06.49
Hicrî:   29  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder