قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ خَافَ اللهَ خَافَ مِنْهُ
كُلُّ شَيْءٍ وَمَنْ خَافَ غَيْرَ اللهِ خَافَ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ. (هب)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر ," كيم
الله دان قورقرسه هر شى اوندان قورقر ، كيم ده الله دان باشقسندان قورقرسه او هر
شيدن قورقر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim Allah’tan korkarsa her şey ondan korkar, kim de Allah’tan başkasından korkarsa, o her şeyden korkar.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 26 Rabiulahir 1440 Fazilet
Takvimi
İBNÜ’L-BENNÂ EL-ADEDÎ (Rahimehullah)
Ebü’l-Abbâs Ahmed bin Muhammed Merâkeşî el-Ezdî el-Adedî, başta matematik, astronomi ve tıp olmak üzere pek çok fende mâhir büyük bir İslâm âlimidir (d. 1256 – v. 1321).
Babası bina yapma, yani inşaat işiyle meşgul olduğu için kendisine İbnü’l-Bennâ; sayılarla alâkalı ilimlerdeki mahâreti sebebiyle el-Adedî denmiştir.
Devrin padişahlarının yanında çok îtibar sahibiydi. Dînî ilimleri mükemmelce tahsil edip pek yüksek mertebelere ulaştı. Tıp, Riyâziyât (Matematik), İlm-i Hey’et (Astronomi) gibi müsbet ilimlerde de söz sahibiydi.
Talebesi Ebû Zeyd Abdurrahman el-Leccânî şöyle anlattı: “Hocamız gayet vakûr, sûreti ve sîreti güzel, kuvvetli akıl sahibi idi. Helâlinden yemeye ve şüpheli şeylere düşmemeye gâyet dikkat ederdi.
Kendisiyle konuşan herkes muhakkak yanından, ondan râzı olarak ayrılırdı. Âlimler ve evliyâ katında makbul idi. İlim öğretmeye çok hırslı idi. İlmî meseleler haricinde çok az konuşur, faydasız söz söylemez ve bir mecliste konuştuğunda herkes susar, onu dinlerdi.”
İbnü’l-Bennâ’nın Şeyhi, onu bir gün yanına çağırdı ve: “Allâhü Teâlâ, yeryüzü ile alâkalı ilimlerde seni nasıl kuvvetli kıldıysa, gökle alâkalı ilimlerde de kuvvetli kılsın” diye duâ etti. Gece uyanık bir hâlde iken kendisine felek dâiresi keşfoldu, hatta güneşin mahrekini (yörüngesini) apaçık gördü. Nefsinde büyük bir korku hissetti. Şeyhinin: “Ey İbnü’l-Bennâ, sebât et.” dediğini işitti. Sabrederek semâvâtı iyice seyretti. Sonra şeyhi: “Cenâb-ı Hak gösterdiği şeylerle sana bir ilim kapısı açtı.” dedi. Bundan sonra İlm-i Hey’et ile alâkadar oldu, hatta bu ilimde pek yüksek derecelere ulaştı.
Akâid, Tefsir, Hadîs, İlm-i Ferâiz, İlm-i Hesâb ve İlm-i Hey’et gibi muhtelif fenlerde pek çok eserleri vardır.
(Neylü’l-İbtihâc, Ahmed Baba es-Sûdânî)
Hicrî: 26 Rabiulahir 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder