6 Ocak 2019 Pazar

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: TEMİZLİK ÎMÂNDANDIR



قَالَ اللهُ تَعَالَى: ... فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ اَنْ يَتَطَهَّرُوا وَاللهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ. ( سورة التوبة، ۱۰۸ ) 

الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )   ."  اونون إيجنده ( إلك كوندن تملى تقوى اؤزه ره قورولان مسجدده ) اؤيله بر تقم ذاتلر واردركى ، ترتمز اولماي سورلر . الله تعالى ده جوق تمزلننلرى سور ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “…Onun içinde (ilk günden temeli takvâ üzere kurulan mescidde) öyle birtakım zâtlar vardır ki, tertemiz olmayı severler. Allâhü Teâlâ da çok temizlenenleri sever.” 
(Tevbe Sûresi, âyet 108)
Hicrî:   30  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: TEMİZLİK ÎMÂNDANDIR
 
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: 
“En-nezâfetü mine’l-îmân” (Temizlik îmândandır). 
“Allâhü Azîmüşşân pâktır, pâklığı sever.”
Temizlik, dînimizin tavsiye ettiği güzel işlerin başıdır. İnsanın sıhhati ve her türlü hastalıklardan uzak olması temizlik ile olur. Temizlik, sıhhatin canı ciğeridir. Böyle olunca insan, temizliğe küçük yaşta alışmalıdır.
Temizlik en çok su ve sabun ile yapılır. Canlılar yaşamak, büyümek, pisliklerden arınıp temiz olmak için suya ihtiyaç duymaktadır. Hazret-i Kur’ân’ın: “Hayatı olan her şeyi sudan yarattık” meâlindeki Enbiyâ Sûresi, 30. âyet-i kerîmesinde bildirildiği üzere Hz. Allah canlıları sudan yarattığı gibi bunların hayatlarının devamı için de suyu bir sebep, bir vasıta kılmıştır.
İnsan, mikroptan bulaşan hastalıklardan, temizliğe ehemmiyet vermek ile korunabilir. Hastalık yapan mikrobun vücuda girmesiyle insan hasta olur. Bu sebeple temizliğe ehemmiyet verilmelidir. Temizlikle beraber hastalıktan korunmak için, sıhhate dikkat etmek de çok ehemmiyetlidir. Bugün, hastaya sıhhat bulması için verilen ilaçların faydası yanında bazı zararları da olabilmektedir.
İnsanın sağlığına iyi bakmalıdır. Bunun için de hayatını devam ettirecek, midesini bozmayacak kadar yiyip içmeli, yürüyüp gezmelidir. Böyle yapılır ise kandaki akyuvarlar artıp çoğalarak, vücuda gelen mikrobu dışarı atabilir.
 
CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
 
Hicrî-Kamerî 1440 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâı 06 Ocak Pazar günü Türkiye saati ile 04.28’dedir.
Ru’yet ise 06 Ocak Pazar Türkiye saati ile 21.59’dadır.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus, ABD, Kolombiya, Peru, Kosta Rika, Meksika, Surinam, Haiti, Küba, Galapagos ve Havai adaları.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 07 Ocak Pazartesi günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.
Hicrî:   30  Rabiulahir   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder