قَالَ
اللهُ تَعَالَى: يَا اَيُّهَا الَّذِينَ اٰمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا
تَفْعَلُونَ, كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللهِ
اَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ. (سورة الصف، ۲-۳ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مآلاً )
." أى
إيمان أدنلر ! يابماياجاغنز شي نيجن سويلرسنز ؟ يابماياجاغنز شي سويلمنز الله
عندنده غضبه سبب اولمق إتبارى ايله نه بيوك قاباحتدر ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ey îmân edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylersiniz? Yapmayacağınız şeyi söylemeniz Allah indinde gadaba sebep olmak îtibâriyle ne büyük kabahattir.”
(Saff Sûresi, âyet 2-3)
(Saff Sûresi, âyet 2-3)
Hicrî: 02 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
VÂDİNDEN DÖNMEK
Bilinmelidir ki vâdinden, sözünden dönmek, kötü ve alçak kimselerin sıfatı olduğundan, şerefli kişiler bundan şiddetle kaçınırlar. Vâdinden dönmek, alçaklığın neticesi; kötü huyların en kötüsü olup, bir çeşit yalancılıktır. İnsanlar, akrabaları bile olsa vâdinden dönen kimseden nefret eder, uzaklaşırlar.
Binâenaleyh her insan, dînî ve dünyevî vazîfelerine hakkıyla riâyetkâr olmalıdır. Dînî, içtimâî fazîlet, îtimat, terakkî ancak bu sayede inkişaf eder. Sözlerinde durmayan, yaptıkları mukâvelelere riâyet etmeyen kimseler, insâniyet şerefini kaybetmiş olurlar ve bunun âhiretteki mes’ûliyeti ise pek korkunçtur. İsrâ Sûresi’nin 34. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur -meâlen-:
“…Ahdi (verilen sözü) de yerine getirin, çünkü herkes verdiği ahidden (kıyâmet günü) muhakkak mes’uldür.” Yani: Ey Müslümanlar, ahde vefâ ediniz! Gerek Cenâb-ı Hakk’ın emir ve nehiylerini tutacağınıza dair verdiğiniz söze, gerek insanlar arasında yapılan muâmeleler, mukâveleler husûsunda verdiğiniz sözlere riâyette kusur etmeyiniz. Şüphe yok ki, ahidden dolayı mes’ûliyet vardır. O ahdin sahibi ondan mes’ul olacak; verdiği sözü yerine getirmesi kendisinden talep olunacaktır.
Hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Münâfığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler; emânet edildiğinde hıyânet eder; vaad ettiğinde vâdinden döner.”
Halîfe Ömer bin Abdülaziz Hazretleri, sözünü yerine getirememe endişesi ile vaadde bulunmazdı, ihtiyaç sahiplerinin arzusunu hemen yerine getirirdi.
Hikmet sâhibi bir zat şöyle tavsiyede bulunmuştur: “Eğer bir kimseye söz verirsen, sözünde dur ve derhal vâdini yerine getir. Sakın sözünden dönme! Zîra verilen sözden dönmek, şeref ve izzeti yok eder.”
Hicrî: 02 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder