قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اِذَا أَمْسَيْتَ فَلَا
تَنْتَظِرِ الصَّبَاحَ وَاِذَا اَصْبَحْتَ فَلَا تَنْتَظِرِ الْمَسَاءَ وَخُذْ
مِنْ صِحَّتِكَ لِمَرَضِكَ وَمِنْ حَيَاتِكَ لِمَوْتِكَ. (خ)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر ," آقشامه
أردنمى ( عمل أتمك إيجن ) صباحى بكلمه ، صباحه أردنمى آقشامى بكلمه . صحتلى
اولديغون زمان حصطلق حالن إيجن حظرلق ياب . حياته إيكن ده اؤلوم إيجن حظرلق ياب
."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Akşama erdin mi, (amel etmek için) sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sıhhatli olduğun zaman hastalık hâlin için hazırlık yap. Hayatta iken de ölüm için hazırlık yap.”
(Sahîh-i Buhârî)
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 01 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
SAYILI GÜNLERİ İYİ DEĞERLENDİRMEK LAZIMDIR
İmâm-ı Rabbânî Müceddid-i Elf-i Sânî (k.s.) Hazretleri buyurdu: “… Akıllı kimsenin yapması îcâb eden, hayatının sayılı günlerini Allâhü Teâlâ’nın râzı olacağı işlere sarf etmektir. Allâhü Teâlâ, kulunun yaptıklarından râzı olmazsa bu hayat nasıl bir hayattır?
Allâhü Teâlâ, küllî ve cüz’î bütün hâllere muttalidir; (her şeyi) görür ve bilir, hâzır ve nâzırdır. Onun için Allâhü Teâlâ’dan hayâ etmek lazımdır. Şâyet bir kimse, işlediği ayıp ve çirkin şeylere başkalarının muttali olduğunu zannetse, asla ve kat’a çirkin ve ayıp şeyleri yapmaz, başkalarının da bunu görmesini katiyen istemez. Ne hazindir ki, hâzır ve nâzır olduğunu, bütün her şeye muttali olduğunu bildikleri hâlde insanların birçoğu, Allâhü Teâlâ’dan korkmazlar, üzülmezler ve aldırış etmezler. Bu nasıl bir Müslümanlıktır ki onların yanında Allâhü Teâlâ’nın, bir kişi kadar bile îtibârı yoktur. Nefislerimizin şerlerinden ve kötü amellerden Allâhü Teâlâ’ya sığınırız.
“Lâ ilâhe illallâh diyerek îmânlarınızı yenileyiniz.” hadîs-i şerîfi hükmünce her an bu mübârek sözlerle îmânı yenilemek; bütün günahlardan Allâhü Teâlâ’ya tevbe etmek ve ona rücû etmek gerektir. Zîra o kul, başka vakitte tevbeye fırsat olup olmayacağını bilemez. “Heleke’l-müsevvifûn: (Sonra yaparım deyip tevbeyi) erteleyenler helâk oldu.” sözü, hadîs-i şerîftir. Bunun için fırsatı ganîmet bilmek ve Allâhü Teâlâ’nın râzı olacağı şekilde değerlendirmek lazımdır.
Tevbeye muvaffak olabilmek, Allâhü Teâlâ’nın inâyetindendir. O hâlde, Allâhü Teâlâ’dan dâima bu mânâyı istemek ve şerîat (din) ilimlerine tam vâkıf ve hakîkat âleminden tam mârifet sâhibi dervişlerin himmetini taleb etmek, Allâhü Teâlâ’nın inâyeti zâhir olana kadar onların kapılarından meded istemek lazımdır... Ehlullâha îtiraz etmek doğru olmaz. Husûsiyle de aralarında mürşidlik ve müritlik alâkası tahakkuk edip, ifâde ve istifâde yolu da açık olduğu zaman asla uygun olmaz. Böyle yapmanın; onlara îtiraz etmenin öldürücü bir zehir olduğuna inanmak lazımdır...”
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, 1/m. 78)
Hicrî: 01 Cemaziyelevvel 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder