10 Ocak 2019 Perşembe

DUHÂ NAMAZININ FAZÎLETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ حَافَظَ عَلَى شُفْعَةِ الضُّحَى غُفِرَ لَهُ ذُنُوبُهُ وَإِنْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ. (ت)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  ,"  كيم إيكى ركعت ضحى نامازنى قلمايه دوام أدرسه كوناحلرى – دنز كوبوكى قدار ( جوق ) ده اولسه – باغشلانر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim iki rekât duhâ namazını kılmaya devam ederse günahları –deniz köpüğü kadar (çok) da olsa- bağışlanır.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   03  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 


DUHÂ NAMAZININ FAZÎLETİ

 
Duhâ namazı, kılınması müstehab olan namazlardandır. Duhâ namazı, iki rekâtten on iki rekâte kadar kılınabilir. Dörtten az kılmamak mendûbdur.
Enes bin Mâlik (radıyallâhü anh): “Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) duhâ namazını altı rekât kılardı” demiştir. 
(Mevâhibü Ledünniyye)
Ashâb-ı Kirâm’ın büyüklerinden 19 zât Peygamber Efendimizi (s.a.v.) duhâ namazı kılarken gördüklerini nakletmişlerdir. İbn-i Cerîr merhum, bunun tevâtür derecesinde olduğunu söylemiştir.
Ahmed bin Hanbel Hazretlerinin rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Ümmetimden her kim duhâ namazına devâm ederse, Cenâb-ı Hak o kimsenin günahlarını (çokluk ve büyüklükte) denizlerin dalgaları kadar olsa bile affeder.”
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sizden birinizin her bir mafsalı için her gün bir sadaka vermesi gerektir. Okuduğunuz her tesbîh (Sübhânellah) bir sadakadır. Her tahmîd (Elhamdülillah) bir sadakadır, her tehlîl (Lâ ilâhe illallah) bir sadakadır, her bir tekbîr (Allâhü Ekber) sadakadır, emr-i bi’l-ma’ruf (dînimizin güzel gördüğü bir hususu emretmek) bir sadakadır, nehy-i ani’l-münker (dînimizin yasakladığı bir husustan men etmek) de bir sadakadır. Kişinin kuşluk (vaktinde) kılacağı iki rekât namaz, bütün bunlara kâfi gelir.” (S. Müslim)
Ebû Zer (radıyallâhü anh): “Yâ Resûlallah, bana tavsiyede bulun!” deyince, Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)  buyurdular ki: “Duhâ namazını iki rekât kıldığın vakit gâfillerden yazılmazsın. Dört rekât kıldığında âbidlerden yazılırsın. Altı rekât kıldığında, o gün sana günah yazılmaz. Onu sekiz rekât kıldığında ‘kânitîn’den yani huşû ile ibâdet ve tâate devam edenlerden yazılırsın. On rekât kılarsan, Allâhü Teâlâ, cennette senin için bir köşk binâ eder.” 
(Taberânî, Kebîr)
Hicrî:   03  Cemaziyelevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder