5 Kasım 2022 Cumartesi

SULTAN MELİKŞÂH


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ حَافَظَ عَلَى شُفْعَةِ الضُّحَى غُفِرَ لَهُ ذُنُوبُهُ وَإِنْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ. (ت)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم ، إيكى ركعت ( بله اولسه ) دحا ( قشلق ) نمازنى قلمايه دوام أدرسه كوناحلرى – دنز كوبوكى قدار ( جوق ) ده اولسه - باغشلانر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:    Kim, iki rekât (bile olsa) duhâ (kuşluk) namazını kılmaya devam ederse günahları -deniz köpüğü kadar (çok) da olsa- bağışlanır.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  10   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

SULTAN MELİKŞÂH

 

Selçuklu sultanlarının üçüncüsü olan Alparslan’ın oğlu Sultan Melikşâh, hicrî dördüncü asrın başlarında adâletle hüküm sürmüş, Ehl-i Sünnet’in hâmîsi ve Hanefî Mezhebi’ne mensup bir padişahtır.

Sultan Melikşah, halkın hâlini devamlı gözetirdi. Onun zamanında Çin hudutlarından Akdeniz’e, Gürcistan’dan Yemen’e kadar adalet ve emniyet hâkimdi. Kendisi de veziri Nizâmülmülk ile memleketi dolaşır, idarecilerinin hâlini araştırırdı. Birçok geçit, köprü, suyolu açtırdı; medreseler, çarşılar bina ettirdi. Zamanında yol emniyeti tam manası ile mevcuttu. Bu büyük mülküne rağmen karşısına çıkan her zayıf ve fakiri, durup dinlerdi.

Bir defasında Irak hacılarını uğurlamak üzere onlarla birlikte Uzeyb denilen yere kadar çıkmıştı. Burada onlardan ayrılacağı vakit, hatırına Haremeyn-i Şerîfeyn geldi, kalbi hüzünlendi. Atından inip secdeye kapandı, ağladı ve dedi ki:

Selâmımı Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem’e arz edin ve deyin ki: “Günahkâr ve kusurlu kulunuz, İslâm’ı yayma hizmetiyle meşgul olmakta ve yüce eşiğinize hâlini şöyle arz etmektedir: Yâ Nebiyyallâh! Eğer mukaddes huzurunuzda hazır bulunmaya lâyık olabilseydim, her şeyi bırakır, o mübarek beldelere yerleşirdim.”

Orada bulunanlar da bu hâlden hislendiler, Sultan’a hayır dualar ettiler.

 

MUTFAĞIMIZ: SİRKE TARİFİ

 

5 litrelik kap için şu malzemelerle sirke yapabilirsiniz:

1,5 kg elma, 1 çay bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı şeker, 5 adet nohut.

Yapılışı: Elmalar, kabukları ile beraber doğranıp diğer malzemelerle birlikte kaba doldurulur. Üzerine, alıncaya kadar su ilave edilir ve kabın ağzı kapatılır. Ara sıra çalkalanmak suretiyle bir ay kadar muhafaza edilir. Ne kadar çok bekletilirse, sirke o kadar iyi olur.

Hicrî:     10 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder