26 Kasım 2022 Cumartesi

DÎNÎ BİR EDEB VE SULTANIN EDEBİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : اَلْيَوْمَ نَخْتِمُ عَلٰٓى اَفْوَاهِهِمْ وَتُكَلِّمُنَٓا اَيْدِيهِمْ وَتَشْهَدُ اَرْجُلُهُمْ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ. (سورة يس،  ٦٥ )

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  بو كون ( قيامت كونى ) . اونلاريك ( او كافرلرين ) آغزلارى أؤزرينه مهر باسارز . بزه ، اونلاريك ( دنياده إيكن ) نلر يابمش اولدقلارينه دائر أللرى سويلر و آياقلارى ( عليهلرنده ) شاهتلكده بولونور . "

Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen):   Bugün (kıyamet günü), onların (o kafirlerin) ağızları üzerine mühür basarız. Bize, onların (dünyada iken) neler yapmış olduklarına dair elleri söyler ve ayakları (aleyhlerinde) şahitlikte bulunur.”

(Yâsîn Sûresi, âyet 65)

Hicrî:  02   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

DÎNÎ BİR EDEB VE SULTANIN EDEBİ

 

Resûlullah Efendimizin sünnet-i seniyyelerinden birisi de şudur: Bir kimse, din kardeşini andığında onu en hoşlanacağı isimle ve vasıfla anmalıdır. Zira o, din kardeşini böyle güzel yâd ederse umulur ki Cenâb-ı Hak da yüce katında o kimseyi anar. Cenâb-ı Hakk’ın bir kimseyi anması, ona rahmet etmesidir.

Eskiler buna çok dikkat ederlerdi. Mesela Sultan Birinci Ahmed Han, hizmetindekilerden bir kimseye hitap ettiğinde yahut birisini andığında aslâ sadece ismini söylemezdi. Muhatabına ikram ederek ismi ile birlikte “Ağa” diye ilave ederdi.

Bir kimse kendisine bir şey arz etmek istese ona döner ve hemen “Buyurunuz” diye söze başlardı, sonra ihtiyacına cevap verirdi.

Bu, sultanın sünnet-i seniyyeye uymaktaki hassâsiyetini ve güzel ahlâkını gösterir ki mülk ve zenginlik ile birleşen tevâzu, ne güzel bir ahlâktır.

 

MUTFAĞIMIZ: …Ispanak Çorbası

 

Malzemeler: Yarım kg ıspanak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, yarım yemek kaşığı tuz, 1 dilim limon, 1’er çay kaşığı pul biber ve karabiber.

Yapılışı: Ispanaklar yıkanıp 2 litre kaynar suda 5 dk. haşlanır ve süzülür. Pişirme suyu daha sonra kullanılmak üzere kenara alınır. Ispanaklar, yeteri kadar soğuyunca ince ince dilimlenir.

Zeytinyağı, bir tencereye alınır, soğan ve sarımsak, yemeklik doğranarak yağda biraz kavrulur, daha sonra salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Ardından ıspanaklar eklenir ve birkaç defa karıştırılır. Ispanağın pişirme suyu ilave edilip tuz ve baharatlar eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocak, kısık ateşe alınır ve arada karıştırılarak 5-10 dakika pişirilir. Pişirme işinin tamamlanmasına yakın, tencereye 1 dilim limon ilave edilir. Piştikten sonra 5 dk. dinlendirilir ve ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:     02 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder