قَالَ اللهُ تَعَالَى : فَلَوْلَٓا اَنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ، لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِٓ اِلٰى يَوْمِ يُبْعَثُونَ. (سورةالصافات ١٤۳ - ١٤٤ )
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : أكر او ( يونس عليه السلام ) جوقجه تسبيح أدنلردن اولماسا إيدى ، ألبتده اونون ( باليقين ) قارننده ، ( إنسانلريك ) تكرار ديريله جكلرى كونه قدار قالردى . "
Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen) : “ Eğer o (Yûnus a.s.) çokça tesbîh edenlerden olmasa idi, elbette, onun (balığın) karnında, (insanların) tekrar dirilecekleri güne kadar kalırdı.”
(Sâffât Sûresi, âyet 143-144)
Hicrî: 19 Rebiulahir 1444 Fazilet Takvim
YÛNUS ALEYHİSSELÂM -2
Melekler, Yûnus aleyhisselâm’ın zikrini işittiler ve “Ey Rabb’imiz! Bu, Hazret-i Yûnus’un sesidir, lâkin nerede olduğunu bilemiyoruz.” dediler.
“Denizin en derin yerinde, balığın karnındadır” buyuruldu. Melekler, “Yâ Rabbi! O günah mı işledi?” dediler. Hazret-i Allah: “Hayır, lâkin ben onu terbiye edip kudret ve melekûtümün acâiblerini ona açtım, o da beni tesbîh ve takdîs ediyor.” buyurdu.
Melekler, Hz. Yûnus’un yanına indiklerinde gördüler ki; tesbîhinin güzelliğinden dolayı bütün balıklar saf saf etrafına toplanıp onu dinlemektedirler. Melekler; “es-Selâmü aleyke yâ Yûnus!” dediler. Hz. Yûnus, selâmlarına cevap vermedi. Melekler döndüler. Allâhü Teâlâ, “Kulumu nasıl buldunuz?” diye buyurdu.
“Onu bizden çok, seninle meşgul bulduk.” dediler.
Allâhü Teâlâ; “Muhakkak doğru söylediniz. Bizimle meşguliyeti, ona başkalarını terk ettirdi.” buyurdu. Sonra Cenâb-ı Hak, Yûnus aleyhisselâm’ın tevbesini kabul etti. O zaman balık, onu çıkarıp sahilde bir kenara bıraktı. Balığın karnında Hazret-i Yûnus’un vücudu zayıflamış, güçsüz ve kuvvetsiz kalmıştı. Cenâb-ı Hak, ona kuvvet ve sıhhat verdi ve onu yine Ninova ahalisini davete gönderdi.
Hazret-i Yûnus’un gemiye bindiği gün, gökyüzü kararmış ve Ninova şehrini bir kara duman kaplamıştı. Ahali korkup Hz. Yûnus’u aramışlar, bulamadıkları gibi gerçekten onun haber verdiği şekilde bir musibet geleceğini anlamışlardı. Hemen şehir dışındaki tevbe tepesi denilen yere çıkıp Allâh’a yalvarmışlardı. Allâhü Teâlâ Hazretleri de onların tevbesini kabul buyurmuş ve azâbı, üzerlerinden kaldırmıştı.
Hazret-i Yûnus, tekrar Ninova’ya gitti. Bir müddet daha insanları irşâd ile meşgul oldu ve ahalisine İlahî hükümleri tebliğ etti. Onlar da onun nasihatiyle amel ettiler. Böylece bir müddet azâptan uzak kaldılar. Hz. Yûnus, bu şehrin dışında uzlete çekildiği bir mahalde âhirete irtihâl etti. Bu vakayı Allâhü Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de bildirmektedir.
Hicrî: 19 Rebiulahir 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder