25 Kasım 2022 Cuma

GÜZEL KONUŞMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَذِيبُوا طَعَامَكُمْ بِذِكْرِ اللهِ وَالصَّلَاةِ وَلَا تَنَامُوا عَلَيْهِ فَتَقْسُو قُلُوبُكُمْ. (طس)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  يدكلرينزى ، الله تعالى ي ذكر و نماز إيله أريتنز . يمك يدكدن صكره ( حزم أتمه دن ) همن اويوماينز . يوقسه قلبلرينز قطلاشر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Yediklerinizi, Allâhü Teâlâ’yı zikir ve namaz ile eritiniz. Yemek yedikten sonra (hazmetmeden) hemen uyumayınız. Yoksa kalbleriniz katılaşır.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:  01   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

GÜZEL KONUŞMAK

 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin nasihatlerinden:

              Konuşursan doğru söyle, söz verirsen tut. Doğru söz, insanın selâmetidir. İyi sözün faydası sahibine aittir.

              Güzel konuşmayı alışkanlık etmek, yumuşak söz söylemek ve herkese selam vermek, insanların sevgisini kazandırır. Güzel, tatlı konuşmak ve selâm vermek büyüklerin âdetidir.

              Susmak emniyettir. Susmak, aklın ziynetidir, cahilin örtüsüdür. Konuşmada belağat olsa bile, konuşmamakta selâmet vardır.

 

KESTANE

 

Kestane ağacı, kayıngillerden olup 10-12 cinsi olduğu bilinmektedir. Kestane ağacı, daha çok kayalık yamaçlarda ve kumlu topraklarda yetişir. Yabanî olarak yetişen kestane ağaçları 20-30 m boya ulaşabilmektedir. Dayanıklı olup, uzun yıllar yaşarlar. Kestane ağacının kerestesi iyi cilâ kabul ettiğinden mobilyacılıkta; tahtası sert ve dayanıklı olması sebebiyle de inşaatlarda ve gemicilikte kullanılır.

Memleketimizde bilhâssa Bursa civarında yetiştirilen kestaneler meşhurdur. Kestane şekeri, kestane balı ve kestane marmelatı imal edilmektedir.

Kestane; nişasta, sakkaroz, protein, tanen, C ve B vitaminleri ile az miktarda A vitamini ihtivâ eder.

Kestanenin vücuda kuvvet vermek, mide rutubetini azaltmak, ishali kesmek gibi faydaları vardır. Basur ve varis hastalıklarına da iyi gelir. Balla birlikte yenirse idrar söktürücü ve ateş düşürücü husûsiyetleri vardır.

Kestanenin bazı pişirme usulleri şunlardır:

1.             Kestane, kabuğu genişçe çizilerek, tavada pişirilir. Kestane, uç tarafından bıçakla derince kesilir ve tencerede, su içerisinde, arzuya göre tuz ilave edilerek 30-40 dakika pişirilir.

2.             Kestaneler yıkandıktan sonra kabuğu enine genişçe çizilerek bir tepsiye dizilir. 180 derece fırında 30 dk. pişirilir.

3.             Kestane, fırından çıkarılınca temiz bir ambalaj kâğıdına veya beze sarılarak birkaç dakika bekletilirse kabuğu daha kolay ayrılır.

Hicrî:     01 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder