28 Kasım 2022 Pazartesi

HÂCE SEYYİD EMÎR KİLÂL (K.S.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ لِكُلِّ شَيْءٍ صِقَالَةً وَإِنَّ صِقَالَةَ الْقُلُوبِ ذِكْرُ اللهِ. (ترغيب)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق هر شيئك بر جلاسى واردر . قلبلريك جلاسيده اللهى ذكرأتمكدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak her şeyin bir cilası vardır. Kalplerin cilası da Allâh’ı zikretmektir.”

(et-Terğîb ve’t-Terhîb)

Hicrî:  04   Cemaziyelevvel    1444 Fazilet Takvim

 

HÂCE SEYYİD EMÎR KİLÂL (K.S.)

 

Silsile-i Sâdât’ın on dördüncü halkası olan Seyyid Emîr Kilâl (k.s.) Hazretleri, Buhârâ’nın Sûhâr köyünde doğdu. Çömlekçilik yaparak geçimini temin ettiği için Farsça’da “çömlekçi” manasına gelen “Kilâl” ismiyle anılmaktadır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) neslinden olup Seyyid’dir.

Validesi şöyle anlatıyor: “Ona hamileyken bir şey yiyeceğimde ne zaman karnımda şiddetli bir ağrı hissetsem o yiyeceğin şüpheli olduğunu anlar ve onu bırakırdım. Bu hâl birkaç kez tekrar edince anladım ki bu hâl, karnımda taşıdığım çocuğun müstesnâ biri olmasından dolayıdır. Ondan sonra ağzıma aldığım her lokmaya daha fazla dikkat eder oldum ve evladımı ümitle bekledim.”

Seyyid Emîr Kilâl Hazretleri gençliğinde güreş ile meşgul oldu. Onu seyretmek için etrafında çok kalabalık toplanırdı. Yine bir gün er meydanında güreş tutarken, oradan geçmekte olan Hâce Muhammed Baba Semâsî (k.s.), durmuş ve güreşi uzun uzun seyretmişti. Mürîdleri, buna hayret etmişlerdi. Hâce Muhammed Hazretleri ise talebelerine, “Bu er meydanında bir er vardır ki, pek çok kimse onun sohbeti bereketiyle kemâle erecektir. Benim bakışım onadır.” buyurmuşlardır. O esnada Seyyid Emîr Kilâl Hazretleri de Hâce Muhammed Hazretlerine baktı. Bir müddet sonra Hâce Muhammed Hazretleri, mürîdleri ile yoluna devam etti. Fakat Seyyid Emîr Kilâl’in (k.s.) kalbi onda kalmıştı. Derhal güreşi bırakıp evine gitti. Daha sonra da Hâce Muhammed Hazretlerinin huzuruna vardı. Hâce Muhammed Hazretleri, onu, mürîdi olarak kabul etti, ona tarîkat âdâbını öğretti ve yüksek teveccühleriyle zâhirî ve bâtınî kemâlâta ulaştırdı. Hâce Seyyid Emîr Kilâl (k.s.), hocasının yanından hiç ayrılmamış, yirmi sene sohbet halkasına devam etmiştir.

Seyyid Emîr Kilâl Hazretleri, Üstâzının emri ile Şâh-ı Nakşibend Hazretlerinin mânevî terbiyesiyle de meşgul oldu.

Seyyid Emîr Kilâl (k.s.) Hazretleri, doğduğu köy olan Sûhâr’da 8 Cemâziyelevvel 772 (M. 1370) Perşembe günü vefat etti ve oraya defnedildi. Kabr-i Şerîfleri, günümüzde Buhârâ’nın Bahâüddin Köyü yakınındadır.

(Silsiletü’z-Zeheb, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:     04 Cemaziyelevvel   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder