17 Kasım 2022 Perşembe

Ashâb-ı Bedir….SA‘D BİN EBÛ VAKKÂS (r.a.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ جَاءَ مَسْجِدِي هٰذَا لَمْ يَأْتِهِ إِلَّا لِخَيْرٍ يَتَعَلَّمُهُ أَوْ يُعَلِّمُهُ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللهِ. (هـ)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم بنم شو مسجديمه آنجق بر خيرى ( علمى وعملى ) أؤكرنمك إيجن كليرسه ، اوكمسه ، الله يولنده جهاد أدن كبيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:    Kim benim şu mescidime ancak bir hayrı (ilmi ve ameli) öğrenmek veya öğretmek için gelirse, o kimse, Allah yolunda cihâd eden gibidir.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  22   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

Ashâb-ı Bedir….SA‘D BİN EBÛ VAKKÂS (r.a.)

 

Sa’d bin Ebû Vakkâs (r.a.), Muhâcirlerden ve Benî Zühre Kabilesi’ndendir. Babasının ismi Mâlik bin Vehb’dir. Soyu, Kilâb bin Mürre’de, Peygamber Efendimizin neseb-i şerîfleriyle birleşir. Sa’d bin Ebû Vakkâs (r.a.) Hazretleri, 19 yaşında iken ilk Müslümanların yedincisi olarak İslâm ile şereflenmiştir.

Sa’d bin Ebû Vakkâs (r.a.), Aşere-i Mübeşşere’nin (hayatta iken Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenmiş olan 10 zâtın) en son irtihal edenidir. Duasının makbul olmasıyla meşhur olduğundan, herkes onun hayır duasını talep ederdi. Çünkü Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz, onun için: “Allâh’ım, onun okunu isabetli, duasını da makbul kıl.” diye dua etmişlerdi.

İslâm’da Allah yolunda ilk ok atan zât, Sa’d bin Ebû Vakkâs (r.a.) Hazretleridir. Fahr-i Âlem Efendimiz, “At yâ Sa’d! Anam babam sana feda olsun!” buyurmuşlardır ki bu sözü, onunla Zübeyr bin Avvâm Hazretlerinden başka hiçbir kimseye söylememişlerdir.

En meşhur İslâm mücâhidlerinden olan Sa’d bin Ebû Vakkâs (r.a.) Hazretlerinin lakabı “Fârisü’l-İslâm”dır. Irak ve İran üzerine hareket eden büyük İslâm ordularının başkumandanı olarak pek büyük fetihlere mazhar olmuştur.

Fazilet ve menkıbeleri pek çoktur. Kendisinden birçok hadîs-i şerîf rivâyet olunmuştur. İmâm Buhârî ile Müslim, ittifakla ondan 115 hadîs-i şerîf rivâyet etmişlerdir.

İmâm Tirmizî, Câbir (r.a.) Hazretlerinden rivâyet eder ki: Bir gün Sa’d bin Ebû Vakkâs Hazretleri, Resûlullâh’ın huzuruna geldiğinde, Mefhar-i Mevcûdât Efendimiz ona işaret ederek: “Bu, benim dayımdır; işte böyle bir dayısı olan varsa bana göstersin!” buyurmuşlardır. Çünkü Sa’d Hazretleri, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) muhtereme vâlideleri Hazret-i Âmine’nin amcazâdesi idi.

Hicretin 54. senesinde, 70 yaşını aşmış iken (Medîne’ye 16 km mesafedeki) Akîk denilen yerde âhirete irtihâl etmişler, naaşı Medîne-i Münevvere’ye naklolunarak Cennetü’l-Bakî‘a defnolunmuştur. Radıyallâhü anh.

Hicrî:     22 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder