6 Kasım 2022 Pazar

ALLAH RIZASININ VE KORKUSUNUN LÜZÛMU


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كَرَمُ الْمَرْءِ دِينُهُ وَمُرُوءَتُهُ عَقْلُهُ وَحَسَبُهُ خُلُقُهُ. (قط)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  إنصانين كره مى ( دكرى ) ، دينى ( تقواسى ) إيله در ، إنسانيتى عقلى إيله در ، آصالت وشره فى ده آخلاقى إيله در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:    İnsanın keremi (değeri), dîni (takvâsı) iledir, insâniyeti aklı iledir, asâlet ve şerefi de ahlâkı iledir.”

(Sünen-i Dârekutnî)

Hicrî:  11   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

ALLAH RIZASININ VE KORKUSUNUN LÜZÛMU

 

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: “Hânesinden çıkan her kişiyi muhakkak iki sancak bekler, birisi bir meleğin, diğeri de bir şeytanın elindedir. Eğer bu kimse, Allâh’ın rızâsını kazanmak için çıktı ise melek, elindeki sancakla onu takip eder. O kişi evine dönünceye kadar meleğin sancağı altında olur. Eğer Allâh’ın râzı olmayacağı şeyler için çıktı ise şeytan sancağıyla onu takip eder, evine dönünceye kadar şeytanın sancağı altında olur.”

Ebû Katâde ve Ebu’d-Dehmâ (r. anhümâ) anlattılar: Çölde bir zât ile görüşmüştük, o zât bize şöyle haber vermişti: Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şu elimi tutarak Allâh’ın, kendisine öğrettiklerinden bana öğretmişti. Onlardan birisi de şu idi: “Sen, Allah’tan korktuğun için her neyi terk edersen, muhakkak Allâhü Teâlâ sana, ondan daha hayırlısını verir.”

İbrahim bin Edhem Hazretlerine sordular: Kalpler niçin Mevlâ’dan uzaklaşır? Şöyle cevap verdi: “Kalp, Allâh’ın buğz ettiğini sevdiğinde, Mevlâ’dan uzaklaşır. Kişi, dünyayı sevip bu aldanış, oyun-eğlence yurduna meyleder, ebedî hayatın ve bitmeyen tükenmeyen nimetlerin bulunduğu âhiret yurdu için ameli terk ederse, Allâh’ın sevmediğini sevmiş olur.”

 

BİR GIDA: PEKMEZ

 

Pekmez; üzüm, dut, kayısı, andız ve keçiboynuzu gibi meyvelerin sularının kaynatılması neticesinde elde edilir. En meşhuru üzüm pekmezidir. Taze üzümün sıkılmasıyla elde edilen suya şıra denir. Şıranın, pekmez toprağı katılıp kaynatılarak biraz koyulaştırılmasıyla pekmez elde edilir.

Pekmez çok şifalıdır. Yapıldığı meyveye göre gıda değeri değişmekle birlikte, içindeki karbonhidrat dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır. Vitaminler ve mineraller ihtivâ eder.

Şeker hastası gibi perhizi olan kişiler hariç her yaştan insana faydalıdır. İştahsızlık, hâlsizlik gibi rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmektedir. Pekmez, vücudu soğuğa karşı dayanıklı yapar, vücutta kanı çoğaltır ve kuvveti artırır.

Tahin ile karıştırılarak tatlı olarak sofralarda bulundurulur. Husûsiyle kışın, bir bardağa bir-iki kaşık kadar konulup ılık su ilave edilerek içilebilir. Pekmez, susuz içilirse ağır gelir. Her şeyde olduğu gibi pekmezde de aşırıya kaçılmamalıdır.

Hicrî:     11 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder