24 Kasım 2022 Perşembe

GIYBET DİN KARDEŞİNİN ETİNİ YEMEK GİBİDİR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الْعَبْدَ لَيُعْطَى كِتَابَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَنْشُورًا فَيَقُولُ: يَا رَبِّ أَلَمْ أَعْمَلْ حَسَنَةً يَوْمَ كَذَا وَكَذَا؟ فَيُقَالُ لَهُ: مُحِيَتْ عَنْكَ بِاغْتِيَابِكَ النَّاسَ. (كنز)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق قيامت كونى قلون عمل دفترى آجلمش اولرق كندسنه وريلر ده قل ، ’ يا ربى ! شو كونلرده شويله خير يابمامش ميدم ‘ در اوكا ’ او إشلدكلرينيك ( ثوابى ) إنسانلرى غيبتيك سببيله دفترلرندن سلندى ‘ دنيلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak kıyamet günü kulun amel defteri açılmış olarak kendisine verilir de kul, ‘Yâ Rabbi! Şu günlerde şöyle hayır yapmamış mıydım,’ der. Ona ‘O işlediklerinin (sevabı) insanları gıybetin sebebiyle defterinden silindi.’ denilir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  29   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

GIYBET DİN KARDEŞİNİN ETİNİ YEMEK GİBİDİR

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: Mîrac’a çıkarıldığım gece bir topluluğa rastladım. Sağlarından sollarından etleri kesiliyor, sonra da kendilerine yediriliyordu. Onlara, “Dünyada kardeşlerinizin etini yediğiniz gibi şimdi kendi etlerinizi yiyiniz.” deniliyordu.

Ben, “Yâ Cebrâîl! Bunlar kimlerdir?” diye sordum.

Cebrâîl (a.s.), “Bunlar senin ümmetinden, insanların ayıp ve kusurlarını arayan, onları başkalarına söyleyen (gıybet eden)lerdir.” dedi.

Câbir bin Abdullah (r.a.) naklediyor: Resûlullah (s.a.v.) zamanında kötü kokulu bir rüzgâr esti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Bazı münafıklar, Müslümanları gıybet ettiler. Bu kötü kokunun sebebi işte budur.” buyurdular.

Hikmet ehli bir zâta, “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) zamanında gıybetin kötü kokusu ortaya çıkıyordu. Fakat günümüzde bu koku ortaya çıkmıyor. Bunun hikmeti nedir?” diye soruldu. Şöyle cevap verdi: “Günümüzde gıybet o kadar çoğaldı ki, burunlar o kokularla doldu. Artık kötü koku belli olmuyor. Bu, şuna benzer:

Derilerin işlendiği tabakhaneye ilk defa giren birisi, derilerin kötü kokusundan orada duramaz. Hâlbuki orada çalışanlar, burunları o kokuya alıştığından bu kötü kokuyu hissetmezler. İşte günümüzde gıybet de böyledir.”

 

CEMÂZİYELEVVEL AYI İCTİM‘I VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâ‘ı, 24 Kasım Perşembe günü, Türkiye saati ile 01.58’dedir. Ru’yet ise 24 Kasım Perşembe günü, Türkiye saati ile 15.29’dadır.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Etiyopya, Cibuti, Madagaskar, Güney Afrika, Moritanya, Mali, Nijer, Çad, Sudan, Atlas Okyanusu, Uruguay, Paraguay, Bolivya, Peru, Ekvator, Kolombiya, Brezilya, Venezuela. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 25 Kasım Cuma günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.

Hicrî:     29 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder