2 Kasım 2022 Çarşamba

MUSHAF-I ŞERÎF’E HÜRMET


قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَعْطُوا اَعْيُنَكُمْ حَظَّهَا مِنَ الْعِبَادَةِ اَلنَّظَرُ فِي الْمُصْحَفِ وَالتَّفَكُّرُ فِيهِ وَالْاِعْتِبَارُ عِنْدَ عَجَائِبِهِ. (حك)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  مصحف شريفه باقمق ، آيتلرينى تفكر أتمك و عجائباطندان ( إنسانى حيرتلر إيجرسنده براقان آيتلرندن ) إبرت آلمق سورتيله كوزلرينزه عبادتدن نصيبنى ورينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   (Mushaf-ı Şerîf’e bakmak, âyetlerini tefekkür etmek ve acâibâtından (insanı hayretler içerisinde bırakan âyetlerinden) ibret almak sûretiyle gözlerinize ibadetten nasibini veriniz.”

(Hakîm-i Tirmizî, Nevâdiru’l-Usûl)

Hicrî:  07   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

MUSHAF-I ŞERÎF’E HÜRMET

 

Kur’ân-ı Kerîm’e hürmet, sûreten ve manen olmak üzere ikiye ayrılır. Kur’ân-ı Kerîm’e abdestle dokunmak ve onu yüksekte tutmak gibi hâller sûreten hürmettir. Hükümleriyle amel edip ahlâkıyla ahlaklanmak, mânen hürmet demektir. Bunlara riâyet eden kimse, hiç şüphesiz, Allâhü Teâlâ’dan temenni ettiği her şeye kavuşur.

Mushaf-ı Şerîf’e tazim ve hürmet etmek, Ehl-i Sünnet’in alâmetlerinden biri olarak sayılmıştır.

İmâm Nevevî (r.h.) Hazretleri buyurur ki: “Müslümanlar, Mushaf-ı Şerîf’in muhafazası ve ona hürmet etmenin vacip olmasında icmâ etmişlerdir.”

Kur’ân-ı Kerîm’e tazim ve hürmet etmek, bu kelamın sahibi olan Allâhü Teâlâ’ya tazim ve hürmet etmektir. Ona tazim gösteren, Allâhü Teâlâ’ya tazim göstermiş, ona hürmetsizlik eden, Allâhü Teâlâ’ya hürmetsizlik etmiş olur.

Âlimlerimiz, Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenmeye başlayacak kimselere şu tavsiyeleri verirlerdi:

              Mushaf-ı Şerîf, yüksekçe bir yere konulmalı, oradan alırken, okurken ve tekrar bırakırken de hürmete uygun olarak yukarıda tutmalıdır.

              Kur’ân-ı Kerîm’in üzerine hiçbir şey konulmamalıdır.

              Kur’ân-ı Kerîm, toz-toprak olacak yere bırakılmamalıdır.

              Üzerinde toz vs. görülürse hemen temizlenmelidir.

              Okunduktan sonra açık olarak bırakılmamalıdır.

              Mushaf-ı Şerîf’i yastık gibi kullanmamalı, onun üzerine dayanmamalı, bir kimseye vereceği zaman da atar gibi vermemelidir.

              Kur’ân-ı Kerîm’i eline alacak kişi abdestli olmalı, sağ eliyle almalı, tevazuyla öpmeli ve göğüs hizasından aşağıda tutmamalıdır.

              Masa veya rahle üzerine bırakılacaksa aşağıda kalmaması için oturulduktan sonra bırakmalıdır.

              Okumaya başlamadan önce 1 Fatiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okumalıdır.

Hicrî:     07 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder