17 Kasım 2022 Perşembe

İLYÂS VE ELYESA ALEYHİMESSELÂM 11 / 12 / 2022


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَإِنَّ إِلْيَاسَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ ، إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ أَلَا تَتَّقُونَ ، أَتَدْعُونَ بَعْلًا وَتَذَرُونَ أَحْسَنَ الْخَالِقِينَ ، اَللهَ رَبَّكُمْ وَرَبَّ آبَائِكُمُ الْأَوَّلِينَ. (سورة الصافات، ١۲۳-١۲٦)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  حقيقت ، إلياس ( عليه السلام ) ده بيغمبرلردن إيدى . ( خطرلا ) او وقتكى قومنه " سز ، ( الله دان ) قورقمازمسنز ؟ او أك كوزل يارادانى براقب ده بال ( دنيلن بوط ) ا مى طابيورسونوز ؟ الله ، سزين ده ربينز ، أولكى آطالرينزينده ربى دير ! " دمشدى . "

Allâhü Teâlâ buyurdu (meâlen) :   Hakikat, İlyas (aleyhisselam) da peygamberlerden idi. (Hatırla) o vakit ki kavmine “Siz, (Allah’tan) korkmaz mısınız? O en güzel yaradanı bırakıp da Ba‘l (denilen put)a mı tapıyorsunuz? Allah, sizin de Rabb’iniz, evvelki atalarınızın da Rabb’idir!” demişti.”

(Sâffât Sûresi, âyet 123-126)

Hicrî:  17   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

İLYÂS VE ELYESA ALEYHİMESSELÂM

 

İlyâs aleyhisselâm, dağlarda, çöllerde, tenha yerlerde Rabb’ine ibadetle meşgul olurdu. Bu sırada İsrailoğulları, kendilerine gönderilen Hazret-i Hazkîl aleyhisselâm’ı dinlememişler, Allâh’ın kendilerinden aldığı ahit ve mîsâkı unutmuşlar, putlar dikip onlara tapmaya başlamışlardı. Bunun üzerine, Allâhü Teâlâ, onlara İlyâs aleyhisselam’ı peygamber olarak gönderdi.

Hz. Musa (a.s.)’dan sonra İsrailoğullarına gönderilen peygamberler, kavimlerinin Tevrat’tan unuttuklarını onlara hatırlatmakta, yenilemekte idiler.

İlyâs aleyhisselâm, peygamber olduğunda kavmi “Ba‘l” adındaki puta tapmaktaydılar. “Ba‘l’den vazgeçiniz ve her şeyin yaratıcısı olan Allâhü Teâlâ’ya ibadet ediniz.” diye nasihat etti, dinlemediler. Onları, Allâh’ın azâbıyla korkuttu; onlar ise kulak asmayıp Hazret-i İlyâs’ı memleketlerinden uzaklaştırdılar.

Cenâb-ı Hak da onların memleketinden bereketi kaldırdı. Yağmur yağmaz oldu. Açlıktan leş yediler. Ve nihayet Hazret-i İlyâs’ı arayıp buldular, onun nasihatleriyle amel ettiler. Allâhü Teâlâ Hazretleri de onların üzerinden bu belâyı kaldırdı.

Sonra yine kâfir ve fâcir oldular. İlyâs aleyhisselâm da Allâhü Teâlâ’ya yalvarıp izin aldı. Onların yanından ayrılıp başka bir tarafa gitti, tenhaya çekildi.

Kur’ân-ı Kerîm’de İlyâs aleyhisselâm ve kavmi hakkında âyet-i kerîmeler vardır.

Ondan sonra yerine Elyesa aleyhisselâm geçti. İnsanlara vaaz ve nasihat etmeye başladı. Daha sonra kendisine peygamberlik verildi. O da bir müddet İsrailoğullarını ıslah etmeye çalıştı.

İsrailoğulları ise günden güne azıttılar ve Allâh’ın kitabını terk ettiler. Yalnız devlet ve memleket kavgalarıyla uğraşır oldular. Nihayet Cenâb-ı Hak, onların üzerine Asurluları musallat kıldı.

Hicrî:     17 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder