15 Kasım 2022 Salı

HAZRET-İ KA‘B BİN ZÜHEYR’İN MÜSLÜMAN OLMASI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِتَّقُوا اللهَ وَأَصْلِحُوا ذَاتَ بَيْنِكُمْ فَإِنَّ اللهَ تَعَالَى يُصْلِحُ بَيْنَ الْمُسْلِمِينَ. (ك)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى دان قورقونوز وآرانزى إصلح أدينز . جونكى قيامت كونونده ، الله تعالى ، مؤمنلريك آراسنى صلح أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:    Allâhü Teâlâ’dan korkunuz ve aranızı ıslah ediniz. Çünkü kıyamet gününde, Allâhü Teâlâ, müminlerin arasını sulh eder.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  20   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ KA‘B BİN ZÜHEYR’İN MÜSLÜMAN OLMASI

 

İslâm’ın zuhurundan sonra Arapların fasîh ve belîğleri, Kur’ân-ı Kerîm’e nazîre (benzer) söylemekten âciz kalarak çoğu Müslüman olduysa da bir kısmı bâtıl dinlerinde ısrar ederek savaş ile galip gelme sevdasına düştüler. Lâkin silahla karşı koymaktan da âciz kalınca Benî Temîm gibi bazıları, yine lisan kılıcına müracaat ederek hutbe ve şiir ile karşı koymaya kalkıştılar, fakat ilâhî kelâma galip gelemediklerinden nihayet onlar da acziyetlerini tamamen itirafa mecbur oldular.

Arapların meşhur şairlerinden Züheyr bin Ebû Selmâ’nın iki oğlu Büceyr ve Ka‘b, babaları gibi şiirde mâhirdiler. Resûl-i Ekrem (s.a.v.), Mekke’nin fethinden dönünce Büceyr bin Züheyr, Medîne-i Münevvere’ye geldi ve İslâm ile müşerref oldu. Ka‘b bin Züheyr bunu işitince kardeşine kızıp, “Niçin babanın dininden döndün?” diye bir hicviye yapıp gönderdi. Büceyr (r.a.), o hicviyeyi Resûlullâh’ın huzurunda okudu. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) çok üzüldü.

Büceyr (r.a.) da kardeşine nasihatnâme tarzında bir manzûme gönderdi ve büyük tehlikede olduğunu kendisine bildirdi. Ka‘b, çok telaşlandı. Hemen Medîne-i Münevvere’ye gelip Ebûbekr-i Sıddîk radıyallâhü anh Hazretlerinin yanına vardı.

Hazret-i Sıddîk (r.a.) da onu alıp Mescid-i Şerîf’e getirdi ve “Yâ Resûlallâh, bir adam bîat etmek istiyor.” diyerek huzuruna çıkardı. Bunun üzerine Ka‘b da, Resûl-i Ekrem’in elini tutarak bîat etti, diz çöküp oturdu ve şöyle söyledi: “Ka‘b bin Züheyr tevbe edip Müslüman olarak eman almak için huzurunuza gelmek ister. Kabul eder misiniz?”

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) de “Evet.” diye cevap verdi. Ka‘b derhâl, “Yâ Resûlallâh! Ka‘b bin Züheyr benim.” deyince Ensârdan biri kalkıp, “İzin ver yâ Resûlallah, şunun boynunu vurayım.” dediğinde, Resûl-i Ekrem (s.a.v.), “Hayır, zira o İslâm dinine dönerek tevbe edip gelmiştir.” buyurdu. O vakit Ka‘b da, Resûl-i Ekrem’e medhiye olmak üzere nazmettiği “Bânet Suâd” kasîdesini okumaya başladı.

Hicrî:     20 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder