9 Kasım 2022 Çarşamba

OSMAN GAZİ’YE VERİLEN BERAT


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يَكُونَ هَوَاهُ تَبَعًا لِمَا جِئْتُ بِهِ. (مشكاة)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  سزدن هيج برينز ، هواسى ( نفسى ) بنم كتردكلريمه تابع اولمادقجه ( كامل ) مؤمن اولاماز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:    Sizden hiç biriniz, hevâsı (nefsi) benim getirdiklerime tâbi olmadıkça (kâmil) mümin olamaz.”

(Mişkâtü’l-Mesâbîh)

Hicrî:  14   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

OSMAN GAZİ’YE VERİLEN BERAT

 

Anadolu Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad tarafından Osman Gazi’ye verilen beratta şu ifadeler geçmektedir:

Tevbe Sûresi’nin 29. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Hz. Allâh’a ve âhiret gününe inanmayan, Allâh’ın ve Resûlü’nün haram kıldığını haram tanımayan ve kendilerine kitap verilenlerden oldukları hâlde hak dinini, din edinmeyen kimselerle, zelîl ve hakîr oldukları hâlde cizyeyi kendi elleriyle verecekleri zamana kadar harp edin” buyurulmuştur. Osman Gazi de bütün aşiret ve kabilesiyle birlikte cihâd ederek Rabb’imizin bu emrini yerine getirmek yolunda canını ve bütün malını, mülkünü sarf etmektedir. Onun sayesinde rahata eren Müslümanlar, kendisine hayır dualar etmektedirler.

Ona yurt ve ocaklık verilen Ankara Karacadağ’ından gazâya devam ile Yenişehir, Eskişehir, İnegöl, Yarhisar etrafını fethedip İslâm memleketine katmıştır. Bu İslâm serhaddinde din düşmanlarının her türlü hilelerine karşı uyanık davranarak onları def etmeye muvaffak olmakta ve İslâm beldelerini muhafaza etmektedir. Bu itibarla kendisine tuğ ve sancak (kılıç vs. saltanat alâmetleri) gönderilmiştir.

Artık kendisi de “Adâlette bulunun, o takvâya en yakındır.” meâlindeki Mâide Sûresi’nin 8. âyet-i kerîmesiyle amel ederek “Bir saat adâletli davranmak, yetmiş sene ibadetten hayırlıdır” hadîs-i şerîfindeki müjdeye ve sevaba nâil olmak için idaresi altında şerîatin hükümlerini tatbîk ettirsin. Zengin, fakir, âlim câhil, yakın, uzak, müsafir, mücâvir, onun adâlet terazisinde hep müsâvî olsun.

Cenâb-ı Hakk’a tazim ve onun yarattıklarına şefkat kaidesini her hareketinde esas tutsun. Yetim mallarını son derece muhafaza edip haklarına riâyette hassasiyet göstersin. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in pâk neslinden gelen Seyyid ve Şerîflere, peygamberlerin vârisleri olan âlimlere, lâyık olan saygıyı ve hürmeti göstersin. “Âlimlerin eti zehirlidir” kaidesince onların hatırlarını incitmekten gayet endişe etsin, memleketinde adetlerini çoğaltmaya çalışsın.

Alınan vergilerde ifrat ve tefritten sakınıp meşru olandan ziyâde bir habbe almasın. Halk, Allâh’ın bize yeryüzündeki emanetleri olduğundan onlara aslâ zulmetmeyip günden güne memleketin imarına çalışsın...

Hicrî:     14 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder