20 Kasım 2022 Pazar

ZEKERİYYÂ ALEYHİSSELÂM


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يَشْفَعُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ثَلَاثَةٌ: اَلْأَنْبِيَاءُ ثُمَّ الْعُلَمَاءُ ثُمَّ الشُّهَدَاءُ. (هـ)

بيغمبر أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  قيامت كونى أؤج صنف شفاعت أدر : بيغمبرلر ، صكره عالملر ، صوكره ده شهيدلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kıyamet günü üç sınıf şefaat eder: Peygamberler, sonra âlimler, sonra da şehitler.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  25   Rebiulahir    1444 Fazilet Takvim

 

ZEKERİYYÂ ALEYHİSSELÂM

 

Hz. Zekeriyyâ, Süleyman aleyhisselâm’ın neslindendir. Beytü’l-Makdis’te Tevrât-ı Şerîf yazar ve kurban keserdi. Cenâb-ı Hak, ona peygamberlik ihsan etti.

Zekeriyyâ aleyhisselâm’ın zevcesi İyşâ’nın çocuğu olmazdı. İyşâ’nın kızkardeşi Hanne de Benî İsrâil’in büyüklerinden İmran adındaki zâtın zevcesiydi. Onun da çocuğu olmazdı. Hanne, “Cenâb-ı Hak, bana bir erkek çocuk ihsan ederse Beytü’l-Makdis hizmetine vakfedeyim.” diye nezretmişti. Bir zaman sonra hamile kaldı. Çocuğu doğmadan, kocası İmran vefat etti. Kendisi de umduğunun aksine kız dünyaya getirdi. Adını Meryem koydu.

Hanne, “Yâ Rabbi, sen biliyorsun ki bir kızım oldu, sen onu kabul et.” diyerek Cenâb-ı Hakk’a yalvardı ve onu alıp Beytü’l-Makdis’e götürdü. “Alınız bunu, mescide nezirdir.” deyip Beytü’l-Makdis hâdimlerine verdi. Hazret-i Zekeriyyâ, onu alıp teyzesi olan hanımının yanına götürdü. Büyüyünceye kadar, ona bir sütanne de tuttu. Böylece Hazret-i Meryem, teyzesi İyşâ’nın yanında büyüdü. Sonra Hazret-i Zekeriyyâ, ona Beytü’l-Makdis’te husûsî bir oda yaptırdı. Hazret-i Meryem, odasına çekildi ve ibadet ile meşgul oldu.

Zekeriyyâ aleyhisselâm, kendisinden sonra yerini tutacak evladı olmadığından kederli idi. Kendisi de çok yaşlı ve zayıf olduğu için artık çocuğu olma ihtimali kalmamıştı.

Zekeriyyâ (a.s.), Hz. Meryem’in mescitteki odasına ne zaman uğrasa, kış mevsiminde yaz meyvesi, yaz içinde de kış meyvesi bulur, ona: “Ey Meryem! Bu sana, nereden geliyor?” diye sorar, o da: “Bu, Allah tarafından!” diye cevap verirdi.

Zekeriyyâ aleyhisselâm, “Meryem’e bunu ihsân eden, benim zevcemi de doğuma elverişli yapmaya kâdirdir!” diyerek kendisine bir oğul ihsan buyurması için Allâh’a dua etti. Bir gün Cebrâîl aleyhisselâm gelerek Hazret-i Zekeriyyâ’ya, İyşâ’dan Yahyâ adında bir çocuğu olacağını haber verdi, Hz. İsa’nın dahi dünyaya geleceğini bildirdi. Allah ne dilerse takdir eder. Bir işi murad etti mi “Ol!” der de oluverir. Zekeriyyâ aleyhisselâm’ın zevcesi İyşâ, Hazret-i Yahyâ’yı dünyaya getirdi. Altı ay sonra da Hz. Meryem’den İsa aleyhisselâm dünyaya geldi.

Bu hâdiseler, Kur’ân-ı Kerîm’de beyan edilmiştir.

Hicrî:     25 Rebiulahir   1444 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder