8 Aralık 2021 Çarşamba

İSLÂM’IN GENÇ KUMANDANI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَحَدَكُمْ مِرْآةُ أَخِيهِ فَإِنْ رَأَى بِهِ أَذًى فَلْيُمِطْهُ عَنْهُ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  محقق سزين هر برينز ، ( مسلمان ) قردشنين آيناسى مسابسنده در . او حالده كيم قردشنده بر أذى ( عيب قصور ) كورورسه اونى ، همن كدرسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak sizin her biriniz, (Müslüman) kardeşinin aynası mesabesindedir. O hâlde kim kardeşinde bir ezâ (ayıp, kusur) görürse onu, hemen gidersin.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   04   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

İSLÂM’IN GENÇ KUMANDANI

 

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Rumlara karşı muharebe için asker gönderecekti. Bu askerlere, emir ve kumandan olarak da Hazret-i Zeyd’in genç yaştaki oğlu Üsâme (r.a.)’ı tayin buyurdu.

Üsâme (r.a.)’ın kumandanlığına bazı kimselerin itiraz ettiği Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından işitilince, itiraz edenlere hitaben şöyle buyurdu: “Siz, Üsâme’nin kumandanlığına itiraz ediyorsunuz. Evvelce, onun babası Zeyd’in kumandanlığına da itiraz etmiştiniz.” Yani evvelce Rumlar ile yapılan Mûte Gazâsı’na kumandan tayin edilip şehit olan Zeyd (r.a.) için itirazda bulunmuş idiniz. “Allâhü Teâlâ’nın ism-i şerîfine yemin ederim ki onun babası, kumandanlığa lâyık idi ve insanlar içerisinde benim en sevdiklerimden biri idi. Oğlu Üsâme de babasından sonra insanlar içerisinde benim en sevdiklerimden birisidir.”

Üsâme (r.a.) Hazretlerinin kumandan olduğu bu ordunun hazırlıkları tamamlanamadan, Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) âhirete irtihal buyurmuştu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) irtihal buyurduktan sonra, Hazret-i Ebûbekir Efendimiz orduyu, yine Üsâme (r.a.) kumandasında gönderdi.

İslâm ordusu, Rumlara karşı yapılan bu savaştan zafer ile Medîne-i Münevvere’ye döndü.

 

MERSİN

 

Mersin kelimesi hem şehir, hem ağaç, hem de balık ismidir:

Mersin, Akdeniz dolaylarında yetişen bir ağaçtır. Bu ağaç, bahçelerde süs olarak da yetiştirilir. Yapraklarından güzel kokulu esans çıkarılır. Mersin’e murt veya hanbelis de denir. Meyvesi çok faydalıdır.

Mersin balığı ise nehirlerin denize döküldüğü yerlerde yaşar. Bu balıktan pek kıymetli olan siyah havyar çıkarılır.

Mersin, aynı zamanda Türkiye’nin güneyinde, eski adı İçel olan şehrin ismidir.

Hicrî:   04   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder