4 Aralık 2021 Cumartesi

KADIN VE ERKEK YAN YANA NAMAZ KILAMAZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : دَخَلَ عَبْدٌ اَلْجَنَّةَ بِغُصْنِ شَوْكٍ عَلَى ظَهْرِ طَرِيقِ الْمُسْلِمِينَ فَأَمَاطَهُ عَنْهُ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  بر قل ، مسلمانلريك يولى أؤزرنده بولوب اورادان قالديرديغى بر ديكن دالى سببيله جنته كيرجكدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Bir kul, Müslümanların yolu üzerinde bulup oradan kaldırdığı bir diken dalı sebebiyle cennete girecektir.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   29   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

KADIN VE ERKEK YAN YANA NAMAZ KILAMAZ

 

Cemaatte, erkekler ile beraber kadınlar ve çocuklar da bulunursa, imamın arkasında evvela erkekler, sonra erkek çocuklar, sonra da kadınlar saf bağlarlar. Erkekler ile erkek çocukların, saflar arasındaki tertibe riâyet etmeleri sünnettir, erkekler ile kadınlar arasındaki tertibe riâyet ise farzdır.

Binâenaleyh bir kadın, bir erkeğin önünde veya tam hizasında aynı namazı cemaatle kılacak olsa, erkeğin namazı bozulur. Buna fıkıh ilminde “muhâzât-ı nisâ” (kadınların erkeklerle bir hizada bulunması) meselesi denir.

Erkeklerin namazlarının bozulmasına sebep olan kadınlar bundan dolayı günahkâr ve Hak Teâlâ’nın azabına müstehak olacaklardır. Binâenaleyh böyle fesada sebebiyet vermekten kaçınmalı, İslâm terbiyesine riâyet etmelidir.

Fıkıh kitaplarında beyan olunduğu üzere, kadınların beş vakit namaza ve cumaya gelmeleri fitneye sebebiyet vereceğinden mekruhtur.

Kadınların mescitleri, hanelerinin içerisidir. Bir hadîs-i şerîfte; “Kadınların namazlarının en faziletlisi, evlerinin içinde kıldıkları namazlardır.” buyurulmuştur. Kadınların namazları ile hanelerini nurlandırmaları, kendileri için pek büyük bir şereftir. Nitekim bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulmuştur: “Evlerinizi namaz kılmak ile ve Kur’ân-ı Kerîm okumakla nurlandırınız.” (Büyük İslâm İlmihâli)

 

CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-kamerî 1443 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâı, 4 Aralık Cumartesi günü Türkiye saati ile 10.43’tedir.

Ru’yet ise 4 Aralık Cumartesi, Türkiye saati ile 23.54’tedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili, Bolivya, Peru, Meksika, Kosta Rika, Kolombiya, Venezuela, Galapagos ve Falkland Adaları. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 5 Aralık Pazar günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.
Hicrî:   29   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder