28 Aralık 2021 Salı

MÜMİNLERE VASİYET VE NASİHAT


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  أك خيرلنز ، أهلنه ( جولق جوجوغونه ) خيرلى اولاندر . بن إيسه أهلنه أك خيرلى اولاننزم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   En hayırlınız, ehline (çoluk çocuğuna) hayırlı olandır. Ben ise ehline en hayırlı olanınızım.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   24   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

MÜMİNLERE VASİYET VE NASİHAT

 

Osmanlı’nın büyük âlimlerinden İmâm Birgivî Hazretleri şöyle buyurur:

Kardeşlerime, evlatlarıma, arkadaşlarıma ve bütün müminlere vasiyetim ve nasihatim şudur ki;

İlmi ile amel eden âlimlerin meclisinde bulunup dinî ilimleri öğrensinler, cahil kalmasınlar. Şeytana uymasınlar. Ebû Hüreyre radıyallâhü anh şöyle buyurdu:

Bir saat ilim meclisinde bulunup, dinimde lazım olanları öğrenmek, bana Kadir Gecesi’ni ihya etmekten daha sevimlidir.”

Ebû Zer radıyallâhü anh’ın rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Ey Ebû Zer! Sabahleyin ilim meclisinde bulunup Kur’ân-ı Kerîm’den bir âyet-i kerîme öğrenmek, yüz rekât (nafile) namaz kılmaktan hayırlıdır. Sabahleyin gidip (dinî) ilimlerden bir kısım ilim öğrenmek, onunla amel olunsun yahut olunmasın bin rekât (nafile) namaz kılmaktan hayırlıdır.”

Bir kısım demek, “Bir mesele de olsa” manasına gelir. “Amel olunsun yahut olunmasın.” demek; bu mesele sana şu anda lazım olsun yahut olmasın, demektir.

İlim kadar büyük bir şey yoktur. İlim öğrenmek ve öğretmek kadar büyük ibadet yoktur. Müslüman; çalışıp, faydalı ilim, sâlih amel ve ahlâk-ı hamîde (güzel ahlâk) sahibi olmalıdır.

Aslî ve fer’î (itikâdî ve amelî) ilimleri bilen, ilimde ve amelde kendisine güvenilen ve itimat edilen âlimlerin sözü ile amel etmelidir. Âlim kılığında çok kimseler vardır ki, ilimden mahrumdurlar. Onların şekline ve şöhretine itibar olunmaz. Nitekim “Yarım âlim din yıkar, yarım tabip beden yıkar” demişlerdir.

Hicrî:   24   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder