21 Aralık 2021 Salı

ŞÜPHELİ ŞEYLERİ TERK ETMELİDİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيَأْتِيَنَّ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ لَا يُبَالِي الْمَرْءُ بِمَا أَخَذَ الْمَالَ أَمِنْ حَلَالٍ أَمْ مِنْ حَرَامٍ. (خ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  محقق إنسانلر أؤزرينه أؤيله بر زمان كله جكتركى ، ( او دورده ) كشى ، مالى حلالدنمى ، حرامدانمى قزانديغنه هيج آلدرش أتمز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Muhakkak insanlar üzerine öyle bir zaman gelecektir ki, (o devirde) kişi, malı helâlden mi, haramdan mı kazandığına hiç aldırış etmez.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   17   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

ŞÜPHELİ ŞEYLERİ TERK ETMELİDİR

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:

Helâl belli, haram da bellidir, (yani beyan olunmuştur). Fakat bu ikisi arasında ikisine de benzeyebilen şüpheli -helâl mi, haram mı olduğu açıkça bilinmeyen- şeyler vardır ki insanların çoğu onları bilmez. O hâlde şüphelilerden korunan kimse, dinini ve iffetini temiz tutmuş olur. Şüphelilere düşen ise harama da düşer. Koru çevresinde sürülerini otlatmakta bulunan bir çoban gibi ki çok geçmeden bunları o koru içerisine salıvermiş olur. Bilmiş ol ki, her hükümdarın bir korusu vardır. Uyanık ol ki, Allâhü Teâlâ’nın yeryüzünde korusu da haramlardır…”

Bir zât, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e: “Yâ Resûlallah! Günah nedir?” (Yani, hükmünün ne olduğu şüpheli olan şeylerin, günah olup olmadığını nasıl anlarım?) diye sual etti.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir şey(in helalliği yahut haramlığı) hakkında tereddüde düştüğün zaman (işte o günahtır) onu terk et.” buyurdular.

Bu husus şu hadîs-i şerîfte de beyan olunmuştur: “Sana (dînen güzel mi çirkin mi, helal mi haram mı olduğu hususunda) şüphe veren şeyi terk et, (güzelliğini ve helalliğini kat’î olarak bildiğin) şüphe vermeyen (şey)i de al.”

Bir defasında Irak’ın Kûfe şehrinde beytülmal sürülerinin koyunları ile halkın koyunları birbirine karışmıştı. İmâm Ebû Hanîfe Hazretleri bu koyunların etlerini yemenin takvâya uygun olmadığını düşünerek, o civardaki bir koyunun ortalama kaç sene yaşadığını sormuş; yedi sene yaşadığının bildirilmesi üzerine, tam yedi sene (beytülmâlin koyunlarının etinden yeme endişesiyle) ağzına koyun eti koymamıştır.

Hicrî:   17   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder