27 Aralık 2021 Pazartesi

İBADET, SABRETMEYİ GEREKTİRİR

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : نِعْمَ سِلَاحُ الْمُؤْمِنِ الصَّبْرُ وَالدُّعَاءُ. (فر)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  صبر ودعا ، مؤمنين نه كوزل سلاحى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Sabır ve dua, müminin ne güzel silahıdır.”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:   23   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

İBADET, SABRETMEYİ GEREKTİRİR

 

Muhakkak ki Allâhü Teâlâ’ya ibadet etmek isteyen ve kendini buna hasreden kimsenin, sabretmesi lazım gelen birtakım şeyler vardır.

Bunlardan birincisi: Nefsinin ve hevâsının arzu ve isteklerinden vazgeçip nefsini kahretmektir. Nefse bundan daha ağır gelen bir şey yoktur.

İkincisi: Amellerini, onları bozan (sevabını yok eden) şeylerden muhafaza etmektir. Amelleri muhafaza etmek (makbul şekilde yapıp zâyi etmemek), amelleri işlemekten daha zordur.

Üçüncüsü: Mihnet/sıkıntı yurdu olan dünyada yaşayan kimsenin kendisinde, evladında, akrabalarında ve sâir sevdiklerinde musîbet eksik olmaz. Bunların tamamına sabretmek icap eder. Eğer sabredilmezse, üzüntü ve kedere sebep olur ki bu da ibadete mâni olur.

Dördüncüsü: Kişinin, Allâhü Teâlâ’ya yakınlığı arttıkça musîbeti artar ve belaları şiddetlenir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “İnsanların en şiddetli belaya uğrayanları peygamberlerdir, sonra sâlihler, sonra da (derece ve rütbesi) bunlara yakın olanlardır.” buyurdular. O hâlde kendisini ibadete adayan kimse için, belâ ve sıkıntılar çok olur.

 

GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN TAVSİYELER

 

Göz sağlığı için uyku zamanı oldukça mühimdir. Hususiyle vücutta melatonin hormonunun çok olduğu, gecenin ilk saatlerinde uyumak, gözleri yeteri kadar dinlendirecektir. Ayrıca beynin ve gözlerin yorulduğu öğle saatlerinde 20 dakikalık uyku, gözleri rahatlatır.

Yeterli miktarda su içmek, tüm vücut sağlığı için olduğu gibi gözler için de faydalıdır. Yemeklerden 2 saat sonra bir iki bardak su içmek, bu ihtiyacımızı karşılayacaktır. Su ihtiyacı kişiye göre değişebilir.

Mevsiminde, taze sebze ve meyve yiyerek, göz sağlığı için lazım olan gıdayı almak çok mühimdir. Maydanoz, tere, nane, havuç ve balık, göz sağlığına faydalı gıdalardandır.

Hicrî:   23   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder