22 Aralık 2021 Çarşamba

GAYRET BİZDEN MUVAFFAKİYET ALLAH’TANDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَكْثِرُوا مِنْ تِلَاوَةِ الْقُرْآنِ فِي بُيُوتِكُمْ فَإِنَّ الْبَيْتَ الَّذِي لَا يُقْرَأُ فِيهِ الْقُرْآنُ يَقِلُّ خَيْرُهُ وَيَكْثُرُ شَرُّهُ وَيُضَيَّقُ عَلَى أَهْلِهِ. (فيض)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  أولرينزده قرآن كريمى ( حرمتله و ) جوقجه اوقويونوز . زيرى إيجنده قرآن كريم اوقنمايان أويك خيرى آز ، شرى جوق اولور وإجنده كيلره ده رزق دارليغى وريلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Evlerinizde Kur’ân-ı Kerîm’i (hürmetle ve) çokça okuyunuz. Zira içinde Kur’ân-ı Kerîm okunmayan evin hayrı az, şerri çok olur ve içindekilere de rızık darlığı verilir.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   18   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

GAYRET BİZDEN MUVAFFAKİYET ALLAH’TANDIR

 

Halîlullah İbrahim aleyhisselâm bir defasında, iki yüz Mecûsî’ye ziyafet vermişti. Mecûsîler yemeklerini yedikten sonra, bu ikrama karşılık:

Ey İbrahim, bizden istediğin bir şey var mıdır?” dediler.

İbrahim aleyhisselâm; “Evet, sizden istediğim bir şey vardır.” dedi.

Onlar “Nedir?” diye sordular.

O da “Benim Rabbime bir defa secde etmenizi istiyorum.” buyurdu.

Mecûsîler aralarında istişâre edip birbirlerine: “Bu zât, bize çok iyilikler yaptı. Bir kere olsun Rabb’ine secde ediverelim. Sonra tekrar kendi ilahlarımıza döneriz. Bir secdeden zarar gelmez.” dediler. Sonra hep birlikte Allâhü Teâlâ’ya secde ettiler.

Onlar secde için başlarını yere koydukları zaman İbrahim aleyhisselâm; “Yâ Rabbî! Ben, bütün gayretimi sarf ederek bunların şu hâllerine vesîle oldum. Benim bundan ötesine tâkatim yetmiyor. Muvaffakiyet ancak senin elindedir. Allâhım! Onların sadırlarını İslâm’a açıver.” diye Allâhü Teâlâ’ya münâcaatta bulundu.

Bunun üzerine Mecûsîler, başlarını secdeden kaldırdıktan sonra hep birlikte iman ettiler.

 

BURUN KANAMALARINDA İLK YARDIM

 

Burun kanamalarının birçok farklı sebebi vardır. Kanama daha çok, hassas kan damarlarının bulunduğu burun kıkırdağında meydana gelir. Bu kanamalarda burun kıkırdağı, başparmakla ve işaret parmağıyla sıkılır. Kanın nefes borusuna ve genze kaçmaması için baş, hafifçe öne doğru eğilir. Dik durmak, kanın burun damarlarına akışını yavaşlatır. Bu sebeple, mümkünse ayakta durulur; oturmak gerekiyorsa da dik bir şekilde oturulur.

Burun kıkırdağındaki kanamalar, bu şekilde bekleyerek 5-10 dakikada durdurulabilir. Kanamanın durdurulamaması hâlinde tedavi için en yakın sağlık müessesesine gidilmelidir.

Hicrî:   18   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder