27 Aralık 2021 Pazartesi

DÜNYADAYKEN MUHÂSEBENİZİ YAPIN!


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : حَاسِبُوا أَنْفُسَكُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  حسابه جكلمدن أؤنجه ، أؤنجه كندنزى حسابه جكنز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Hesaba çekilmeden önce, kendinizi hesaba çekiniz.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   22   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

DÜNYADAYKEN MUHÂSEBENİZİ YAPIN!

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “(Kıyamet gününde) hesaba çekilmeden önce (dünyada iken) kendinizi hesaba çekiniz, amelleriniz orada tartılmadan evvel, siz onları tartınız.” buyurmuşlardır.

Bu hadîs-i şerîfte şu husus tembih edilmiştir: “Amellerinize dünyada iken bakın ve hâlinizi görün. Hayrınız mı daha fazla yoksa şerriniz mi? Eğer sevaplarınızın, günahlarınızdan daha fazla olduğunu görürseniz, Hazret-i Allâh’a hamdedip sevaplarınızı daha da artırmanın yollarına bakın. Eğer günahlarınızın daha fazla olduğunu görürseniz, hemen tevbe ve istiğfara başlayarak günahı terk edip kendisinde sevap olan işlere sarılın.”

Hz. Ali (r.a.) şöyle buyurdu: “Kim ki çalışmadan cennete girebileceğini zanneder ve bunu talep ederse, o kimse, olmayacak bir şeyi ümit etmiş olur. Her kim de kendi çalışması ile cennete girebileceğini zanneder ve bu uğurda çalışırsa, o kimse de boş yere zahmet çekmiş olur (zira herkes, ancak Allâhü Teâlâ’nın rahmeti ile cennete girecektir).”

Âbidlerden birisi, bir gün nefis muhasebesi esnasında dünyaya geldiğinden itibaren yirmi bin altı yüz gün geçtiğini hesap etti. Hemen feryad edip ağlayarak şöyle düşündü: “Her gün bir günah işlemiş olsam günahlarım en az yirmi bin altı yüze ulaşmış olur. Bu kadar çok günah ile Hazret-i Allâh’ın huzuruna hangi yüz ile çıkarım.”

Bir kez daha feryâd etti ve ruhunu teslim etti. Orada bulunanlar, gâibden şöyle bir ses işittiler: “Ey cemaat! Bu sâlih kulun ruhu, Firdevs Cenneti’ndedir.”

 

YAPACAĞIN İŞİN ÂKIBETİNİ İYİ DÜŞÜN

 

Lokman Hakîm Hazretleri şöyle buyurmuştur:

Ben hikmeti, gözleri görmeyenlerden öğrendim. Çünkü onlar, basacakları yeri yoklamadan önce, ayaklarını yere basmazlar. Bu hareketlerinde temkin vardır.

Yokladıkları yer, yürümelerine imkân veriyorsa ayaklarını basar ve yürürler, vermiyorsa başka bir cihete dönerler. Bu sebeptendir ki ben, bir şeyin başını ve sonunu düşünmeden o işi yapmam.”

Hicrî:   22   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder