23 Aralık 2021 Perşembe

ÂSİ OLMAKTAN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINIRIZ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: ... فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَٓائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ اِذَا رَجَعُٓوا اِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ. (سورة التوبة، ١۲۲)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  بونونله برابر مؤمنلرين هبسى بردن ( جهاد إيجن ) سفربر اولمالرى دوغرى دكلدر . او حلده ( اونلردان ) ، كمى ده دين وشريعت علملرينى إيجه أؤكرنملرى وقوملرى كلنجه ، اونلرى اللهيك عذابيله قورقتملرى إيجن ( كتميب قلماليدرلر ) اومولركى اونلر صقنرلر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen):   Bununla beraber müminlerin hepsi birden (cihâd için) seferber olmaları doğru değildir. O hâlde (onlardan), kimi de -din ve şerîat ilimlerini iyice öğrenmeleri ve kavimleri gelince, onları Allâh’ın azâbıyle korkutmaları için- (gitmeyip kalmalıdırlar). Umulur ki onlar sakınırlar.”

(Tevbe Sûresi, âyet 122)

Hicrî:   19   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

ÂSİ OLMAKTAN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA SIĞINIRIZ

 

Allâhü Teâlâ Aʻrâf Sûresi’nin 179. âyet-i kerîmesinde:

Celâlim hakkı için cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların öyle kalpleri vardır ki onlarla (hayır ve hidayeti) anlamazlar (hakkı anlayıp ona yönelmezler) ve öyle gözleri vardır ki onlarla (mahlukata nazar edip) görmezler ve öyle kulakları vardır ki onlarla (hak kelamı ve Kur’ân’ı) işitmezler. İşte onlar, hayvanlar gibi (ancak yeme ve içmeyi bilirler) hattâ daha şaşkındırlar (ki hayvanlar kendilerine zarar ve fayda verecek şeyi bilirler). İşte onlar, gâfillerdir.” buyurmuştur.

Âsi olan insanların, hayvanlardan aşağı derecede olmaları şu vecihledir:

Hayvanlar, Hazret-i Allâh’a âsi olmazlar. Hangi vazifeyi yapmaları için yaratılmışlarsa onu yapmaktan da geri duramazlar. Hazret-i Allâh’ın emrine dâima itaat ederler. Fakat Hazret-i Allah, insanı kulluk için yaratmış olmasına rağmen, insanlar dâima ibadeti terk ederler. Fısk ve fesat ile meşgul olurlar. Öyle olunca hayvanlardan daha hakîr ve aşağı olurlar.

Hayvanlar, kendilerine zarar verecek şeyi bilip ondan sakınırlar. Mesela yolda giderken çukur görseler o çukura düşmemek için dikkatli olurlar. Veya kendilerine zarar verebilecek başka bir canlı gördükleri zaman hemen kaçarlar. Sahiplerinin kendilerini koruması için ses çıkarırlar.

Fakat insanoğlu, kendisine zarar verecek şeylere dâima meyledip muhabbet besler. Şeytan’ın aldatmasına uyarak helak olur. Hâlbuki düşmanı olan Şeytan’ın şerrinden Hazret-i Allâh’a sığınsa, Allâhü Teâlâ, insanı elbette muhafaza buyurur. Bu cihetten insanoğlu, hayvanlardan daha aşağıdır. Bir diğer cihetten de hayvanlar, cehenneme girmezler. Fakat âsî olan insanlar, cehenneme girerler. Bu hâlden Hazret-i Allâh’a sığınırız.

Hicrî:   19   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder