20 Aralık 2021 Pazartesi

MUHAMMED BİN İDRİS EŞ-ŞÂFİÎ (RAH.)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَكْرِمُوا الْعُلَمَاءَ فَإِنَّهُمْ وَرَثَةُ الْأَنْبِيَاءِ فَمَنْ أَكْرَمَهُمْ فَقَدْ أَكْرَمَ اللهَ وَرَسُولَهُ. (فيض)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  ( حقيقى ) عالملره حرمت أدينز . محقق اونلر ، بيغمبرلرين وارثلريدر . كيم اونلره حرمت أدرسه محقق ، اللهه ورسولنه حرمت أتمش اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   (Hakîkî) âlimlere hürmet ediniz. Muhakkak onlar, peygamberlerin vârisleridir. Kim onlara hürmet ederse muhakkak, Allâh’a ve Resûlü’ne hürmet etmiş olur.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   16   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

MUHAMMED BİN İDRİS EŞ-ŞÂFİÎ (RAH.)

 

Ehl-i Sünnet’in fıkıhta dört büyük imâmından, İmâm Muhammed bin İdris eş-Şâfiî (rah.), hicretin 150’nci (M. 767) senesinde İmâm-ı Âzam’ın (rah.) vefatı gününde Gazze’de doğmuştur. Kureyş’dendir. Dedesi Şâfiî (r.a.), gençliğinde Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) sohbetinde bulunmuş; onun babası Sâib (r.a.) Bedir günü Müslüman olmuştur.

Şâfiî Hazretleri, yedi yaşında hâfız oldu. Medîne-i Münevvere’de, İmâm Mâlik Hazretlerinden ilim aldı. Hadîs ilminde büyük âlim olup birçok hadîs rivâyet etti. Bir gün Mâlik bin Enes Hazretleri: “Yâ Şâfiî! Cenâb-ı Hak, sana ilim nurunu ihsan eyledi, sakın o nuru günahlarla söndürme” buyurmuştur.

İmâm Şâfiî (rah.), İmâm-ı Âzam’ın (rah.) talebesi olan İmam Muhammed eş-Şeybânî Hazretlerinin ders halkasında da bulunmuş, ondan istifade etmiştir. İmâm-ı Âzam’ın mezhebine dair kitapları ondan alıp okumuş ve ictihadında büyük bir inkişaf yüz göstermiştir.

Usûl-i fıkha dâir ilk kitap yazan odur. 130’a yakın eseri vardır.

İlim ve şöhreti son derece yayıldığı sırada, sûfiyyenin büyüklerinden Şeybân-ı Râî’nin (k.s.) sohbetine gider, ona meseleler sorar ve ellerini öperdi.

Siz bu derece ilim sahibisiniz, niçin böyle yapıyorsunuz!” diyenlere; “O, bizim amelde kusurumuzu söyler” ve “Onun ameli, bizim ilmimize mutâbıktır” derdi.

Son derece cömert, şecâatli ve hayâ sahibi idi. Okçulukta mâhir idi. Hattâ bir gün, on defa attıkları oku her defasında birbiri ardınca hedefe isabet ettirmişlerdir.

H. 204 (M. 819) senesinde vefat etti. Kabr-i şerîfleri, Mısır’dadır. İmâm-ı Şâfiî (rah.) şöyle buyurdu:

Birçok evliyaullah ile görüştüm, onlardan işittiğim şeylerin en çok şu ikisinden istifâde ettim:

Birincisi: ‘Zaman keskin bir kılıç gibidir. Eğer sen onu kesmezsen (değerlendirmezsen) o seni keser.’

İkincisi ise: ‘Nefsini hak ile meşgul et ki, o, seni bâtıl ile meşgul etmesin.” Rahmetullâhi aleyh.

Hicrî:   16   Cemaziyelevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder