2 Aralık 2021 Perşembe

EZVÂC-I TÂHİRÂTTAN SEVDE RADIYALLÂHÜ ANHÂ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا أَرَادَ أَحَدُكُمْ سَفَرًا فَلْيُسَلِّمْ عَلَى إِخْوَانِهِ فَإِنَّهُمْ يَزِيدُونَهُ بِدُعَائِهِمْ إِلَى دُعَائِهِ خَيْرًا. (ع)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  سزدن برينز بر يولجوليغه جقماي مراد أتديكى زمان ، ( دين ) قردشلرينه سلام ورسين ( اونلرله ودالاشب دعا إستسين ) جونكى اونلر ، دعالريله اونون دعاسنه خير قطارلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Sizden biriniz bir yolculuğa çıkmayı murad ettiği zaman, (din) kardeşlerine selam versin (onlarla vedalaşıp dua istesin). Çünkü onlar, dualarıyla onun duasına hayır katarlar.”

(Müsned-i Ebû Ya‘lâ)

Hicrî:   27   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

EZVÂC-I TÂHİRÂTTAN SEVDE RADIYALLÂHÜ ANHÂ

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in pâk zevcelerinden Sevde (r.anhâ), Zem‘a bin Abdişşems’in kızıdır. Annesi, Ensar’dan Şemûs binti Kays’tır.

Sevde (r.anhâ), Peygamberimiz’den (s.a.v.) önce, Sekrân bin Amr bin Abdişşems ile evli idi. Mekke-i Mükerreme’de Müslüman olup Resûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) bîat etmiş, sonra eşi de Müslüman olmuştu. Habeşistan’a hicret eden ikinci kâfiledeki Müslümanlara katılmışlardı.

Sekrân bin Amr (r.a.), hanımı Sevde binti Zem‘a (r.anhâ) ile Habeşistan’dan Mekke-i Mükerreme’ye döndükten sonra Mekke-i Mükerreme’de vefat etmişti.

Hz. Hatîce validemizin vefatından sonra, bir gün Osman bin Maz‘ûn’un (r.a.) hanımı Havle binti Hakîm, Resûlullah Efendimiz’e (s.a.v.) “Yâ Resûlallah! Hatîce’nin vefatından sonra işlerinizi görecek birisine ihtiyaç duyduğunuzu görüyorum.” dedi. Peygamberimiz (s.a.v.) de “Evet, o, çocuklarımın anası ve evimin hanımefendisi idi.” buyurdular.

Havle (r. anhâ), “Sizin için bir hanım bulmamı ister misiniz?” diye sordu. “Evet, olur. Çünkü siz kadınlar, bu hususu daha iyi bilirsiniz.” buyurdular. Bunun üzerine Havle (r. anhâ), Resûlullah Efendimiz için Sevde binti Zem‘a ve Âişe (r. anhümâ)’yı tavsiye etti.

Sevde (r.anhâ)’nın iddeti dolduktan sonra Resûlullah (s.a.v.), ona ashâbından birisini göndererek kendisine tâlip olduğunu bildirdi. Resûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) Hazret-i Hatîce’den sonra evlendiği ilk hanımı Sevde (r. anhâ)’dır. Sevde (r. anhâ)’dan beş hadîs-i şerîf rivâyet olunmuştur. Bunlardan birisi şöyledir:

Bir adam, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e gelerek: “Yâ Resûlallah, babam ihtiyardır, haccetmeye güç yetiremiyor. (Onun adına hac yapabilir miyim?)” diye sordu. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) “Şayet babanın bir borcu olsa ve sen o borcu ödesen bu kabul olunur mu?” buyurdu. O da “Evet” dedi. “Allâhü Teâlâ, (kullarından) daha merhametlidir. Babanın adına haccet.” buyurdular.

Hazret-i Sevde (r. anhâ), hicretin 54. senesinde Medîne-i Münevvere’de vefat etmiştir. Radıyallâhü anhâ.

Hicrî:   27   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder