1 Nisan 2021 Perşembe

ASIL BÜYÜKLÜK ÂHİRETTEDİR


 

قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلْمُؤْمِنُ لَا يُثَرَّبُ عَلَى شَيْءٍ أَصَابَهُ فِي الدُّنْيَا إِنَّمَا يُثَرَّبُ عَلَى الْكَافِرِ. (طب)

بيغمبر أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  مؤمن ، دنياده إشلمش ( و توبه أتمش ) اولديغى شى سببيله لوم اولنماز ( آيبلانماز ، كوتولنمز ) . آنجق كافر ( إشلديكى شى سببيله ) لوم اولونور  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mümin, dünyada işlemiş (ve tevbe etmiş) olduğu şey sebebiyle levm olunmaz (ayıplanmaz, kötülenmez). Ancak kâfir (işlediği şey sebebiyle) levm olunur.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   17   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

ASIL BÜYÜKLÜK ÂHİRETTEDİR

 

Allâhü Teâlâ, Zuhruf Sûresi’nin 33, 34 ve 35. âyet-i kerîmelerinde şöyle buyuruyor (meâlen): “Eğer (bütün) insanlar (küfre imrenecek) bir tek ümmet hâline gelmeyecek olsaydı, O çok esirgeyeni (Allâh’ı) inkâr eden kimselerin evlerinin tavanlarını, üstünden çıkacakları merdivenleri, odalarının kapılarını, üzerine yaslanacakları tahtları hep gümüşten yapardık! (Onları) altın zînetler(e boğardık). Bunların hepsi dünya hayatının geçici metâından başka şeyler değildir. Âhiret (saadeti) ise Rabb’inin indinde (ancak küfür ve isyandan) kaçınanlara mahsustur.”

Bu âyet-i celîlelerden anlaşılıyor ki, asıl büyüklük âhirettedir. Dünyada hiçbir büyüklük yoktur. Bundan dolayı dünyada müminlere (kâfirler kadar) büyük nasip verilmemiştir. Çünkü dünya metâı, âhiret metâına göre azıcık ve küçücüktür. Buna rağmen çoğu kere insanları, Rahmân’ı zikirden alıkoyar.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurur ki: “Dünya haraptır. Ondan daha harap olanı ise onunla meşgul olan kalptir. Kim dünya ile çok meşgul olursa Rahmân’ı zikretmekten gafil kalır. Böyle olunca da ona bir şeytan musallat edilir.”

Nitekim Rabbimiz yine Zuhruf Sûresi’nin 36. âyet-i kerîmesinde buyurur ki, (meâlen), “Kim, O çok bağışlayıcı (Allâh)’ın zikrinden göz yumarsa biz ona şeytanı musallat ederiz. Artık bu, onun (ayrılmaz) bir arkadaşıdır.”

Bu âyet-i kerîmelerde, dünyanın fenalığına ve bir Müslümanın, dünya malı ile kalbini meşgul etmesinin kötülüğüne işaret vardır.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem  dünya hakkında şöyle buyuruyor: “Şayet dünya, Hazret-i Allah nezdinde bir sivrisineğin kanadına denk (değere sahip) olsaydı, Hazret-i Allah, kâfirlere ondan bir damla su bile içirmezdi.”

Hicrî:   17   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder