8 Nisan 2021 Perşembe

RAMAZAN AYININ İSMİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  ...وَهُوَ شَهْرُ الصَّبْرِ وَالصَّبْرُ ثَوَابُهُ الْجَنَّةُ وَشَهْرُ الْمُوَاسَاةِ وَشَهْرٌ يُزَادُ فِيهِ رِزْقُ الْمُؤْمِنِ. (كنز)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : ... او ( رمضانى شريف ) ، صبر آيدر . صبرين ثوابى إيسه جنتدر . ياردملاشمه آيدر . مؤمنلريك رزقنك آرترلديغى بر آيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “… O (Ramazân-ı şerîf), sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir. Yardımlaşma ayıdır. Müminlerin rızkının artırıldığı bir aydır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   26   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

RAMAZAN AYININ İSMİ

 

Ramazan kelimesinin bazı manâları şöyledir:

            1.         Yaz mevsiminin sonunda, sonbahar mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manâsınadır. Bu yağmurun yeryüzünü yıkadığı gibi Ramazân-ı şerîf ayı da iman ehlini günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir.

            2.         Kızgın yerde yalınayak yürümekle yanmak demektir. Baş tarafına “şehr” (ay) kelimesi eklenerek “Şehr-i Ramazan” bu mübarek aya isim yapılmıştır. Çünkü bu ayda açlık ve susuzluk hararetinden ızdırab çekilir. Veyahut orucun harareti ile günahlar yakılır.

            3.         Ramazan ismi Esmâ-i Hüsnâ’dan sayılırsa Şehr-i Ramazan bizzat bununla isimlendirilmiş ve bunda bilhassa rahmet-i ilâhî ile günahların yanması dikkate alınmıştır. Ve bu manâ ile oruç ayı “Allâh’ın ayı” olmuştur.

Hâsılı, Ramazan kelimesinin bu mübarek aya isim olarak verilmesinde lügat manâsı olan temizlik, yanmak gibi manâlarının tesiri olduğu gibi dinî bakımdan da günahların yanması gibi hususlar bu ismin verilmesinde müessir olmuştur. Bir hadîs-i Nebevîde “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azatlık” diye anlatılan Ramazân-ı şerîf ayının en mübarek bir gecesi, Kur’ân-ı Kerîm’in indirilmesine de başlangıç olmuştur.

 

ŞÂBAN AYININ 27. GECESİNDE KILINACAK NAMAZ

 

Şâbân-ı şerîf ayının 27. gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rekât teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra, istenilen herhangi bir sûre okunur. Namaza “Yâ Rabbi, beni Resûl-i Zîşân Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimizi (s.a.v.) ve mübârek ayını bana hem şefâatçi ve hem de şâhid eyle.” diye niyet edip tekbir alır. Namazdan sonra;

70 defa İstiğfâr-ı şerîf: “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk.”

100 defa da: “Allâhümme salli alâ rûh-i Muhammedin fi’l-ervâh ve salli alâ cesed-i Muhammedin fi’l-ecsâd ve salli alâ kabr-i Muhammedin fi’l-kubûr.” salevât-ı şerîfesini okuyup “Yâ Rabbi, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denir.

Hicrî:   26   Şaban     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder